KŘEN SELSKÝ

26. ledna 2011 v 23:32 | Kačenka |  K - rostliny

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. ZDE

Slovensky:
Chren dedinský

Latinsky:
Armoracia rusticana

Lidový název:
...........................

Charakteristika:
Křen je jednou z našich nejcennějších koncentrovaných přirozených potravin, protože obsahuje jeden z nejúčinnějších prostředků na rozpouštění hlenů v těle - v prostorách nosu a ve vedlejších nosních dutinách.

Pěstování:
Na vlhčích stanovištích...

Co se sbírá a kdy:
Hlavně kořeny - sběr se uvádí na podzim či brzo na jaře, když nejsou listy, ale v podstatě to jde i přes zimu, pokud není mráz a dostanete se ke kořenům.

Sušení:
Nesušíme, protože tím ztrácí léčivé účinky.

Uskladnění:
Čerstvé kořeny uskladnit v chladu a vlhku v písku. Ale nejlepší je uskladnění v zemi :-)

Obsahové látky:
voda, draslík, síra, značné množství vitamínu C (až 2x více než citróny), sacharidy, enzymy, asparagin, glutamin, a pod.

Indikační skupiny:
antibakteriální účinky

Použití s dalšími bylinkami:
výborný v kuchyni, mrkněte recept na Křenovou omáčku (ZDE)

UPOZORNĚNÍ:
Větší množství může dráždit ledviny a močový měchýř. Vnitřně by křen neměli užívat lidé s žaludečními či dvanácterníkovými vředy.
A při mletí a zpracovávaní kořene dráždi i nos a oči :-)

Kdy ji použít:
- působí antibakteriálně
- podporuje trávení
- odhleňuje průdušky
- působí močopudně
- zvyšuje prokrvení tkání, čím urychluje hojení a regeneraci
- k vypuzení žlučníkových kamenů se užívá macerát křen v červeném víně. Litrová láhev se naplní z 1/5 nastrouhaným křenem, zalije se červeným vínem, nechá se 10 dní louhovat. Pak se užívá první 3 dny 3 čajové lžičky macerátu, později 3 polévkové lžíce. Celkem se užívá nejméně 30 dní.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ntiki ntiki | 25. května 2012 v 23:56 | Reagovat

Nejake su tu nepresne udaje:
Obsahové látky:
75% vody, 30% draslíku, 29% síry, značné množství vitamínu C (až 2x více než citróny), sacharidy, enzymy, asparagin, glutamin, a pod.

75%+30%+29% = 149% ????!!!!
co su to a percenta?

2 Kačenka Kačenka | 6. června 2012 v 18:39 | Reagovat

hmm, to by mě taky zajímalo :-) raději dáme % pryč :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama