MOCHYNĚ

1. září 2010 v 17:43 | Kačenka |  M - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
MACHOVKA

Latinsky:
Physalis

Lidový název:
Židovská třešeň

Charakteristika:
Všechny mochyně mají charakteristicky nafouklý kalich, Další druhy:

Mochyně židovská (Physalis alkekengii) - má kalich červené až oranžové barvy. Plod je kulovitá bobule uzavřená v kalichu. Je to trvalka vysoká 30-70 cm a používá se jako dekorativní rostlina do suchých vazeb.

Mochyně dužnoplodá (Physalis philadelphica)

Mochyně drobnoplodá (Physalis angulata)

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) - jedlá mochyně, dorůstá jako silně rozvětvený keřík do výšky až 1 metru. Je to jednoletka, ale snáší zimy a na jaře znovu z kořenů obráží. Plody kandované a lisované chutí jako fíky, jako zelenina se konzumují vařené nebo jako pyré.

Pěstování:
Mochyně jedlá peruánská - pěstuje se ze semen nebo odkopků. Semenáčky si můžeme předpěstovat v bedýnce a ven je vysazovat až začátkem června až po mrazech. Má ráda teplé a světlé místo. Pozor na vysazování poblíž paprik - vzájemně sprašují a ovlivňuje se tím chuť papriky.

Co se sbírá a kdy:
U mochyně židovské se sbírá plod, někdy i list.

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:
Mochyně židovská - Jihovýchodní Evropa, Amerika
Mochyně jedlá peruánská - pochází z andské oblasti Venezuely, Kolumbie a Chile.

Obsahové látky:
Plod mochyně židovské obsahuje karotenoidy, hořčinu physalin, alkaloidy, třísloviny, sacharidy, organické kyseliny, vit. C, minerální látky.
Listy obsahují physalin, pektinové látky, pryskyřice, cukr, olej, tanin, karotenoidy, vit. C.

Indikační skupiny:

Použití:

Použití s dalšími bylinkami:

UPOZORNĚNÍ:
Mochyně židovská obsahuje steroidní laktony, pokládané za toxické. Požití nezralých plodů může způsobit nevolnost a zvracení.

Kdy ji použít:
Mochyně židovská:
-          je močopudná
-          zlepšuje látkovou výměnu
-          odstraňuje kyselinu močovou a další odpadní látky z těla
-          používá se při revmatismu, nedostatečnosti ledvin a dně
-          je vhodná při prevenci vytváření močových kamenů
-          čerstvá šťáva potlačuje svědění


Recepty z mochyni jedlé:

Arabský salát z rajčat a mochyně

6 rajčat
6 - 8 plodů mochyně jedlé
1 cibule
1 býlí jogurt nebo kelímek kys. smetany
1 lžička čerstvé sekané máty nebo koriandru (příp. petrželka)
sůl, pepř
1 stroužek česneku

Rajčata nakrájíme na kostičky, mochyni na plátky, cibuli nasekáme, všechno spolu promýchneme, přidáme jogurt, osolíme, opepříme a nakonec přidáme stroužek česneku a jednu z bylinek. Můžeme podávat s chlebem nebo jako salát.



Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama