KÁVOVNÍK

9. září 2010 v 20:06 | Kačenka |  K - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
KÁVOVNÍK

Latinsky:
Coffea

Lidový název:

Charakteristika:
Kávovník je stále zelený polotropický keř nebo nízky stromek. Rod Coffea zahrnuje kolem 50 druhů, z nichž pouze kávovník arabský se svými odrůdami a dále kávovník robusta a kávovník liberejský se pěstují v průmyslovém měřítku. Kvetou bílými voňavými a jasmínu podobnými květy (až 3krát ročně), jež se rychle mění v zárodky plodů.
První úrodu dáva po dvou nebo třech letech růstu. Jeden keř rodí ročně cca 2,5 kg zelených bobulí, ze kterých se získá po upražení necelý 0,5 kg kávy.

Kávovník arabský (Coffea arabica) - ve své domovině dosahuje až 5 m výšky, v bytových podmínkách jenom 1,5 m. Je to dekorativní pokojovka, která je oblíbená pro své lesklé, tmavě zelené listy. Několik let po výsevu v bytě kvete, z kterých se utvárají červené plody a ty ukrývají semena, z kterých se připravuje oblíbený nápoj - káva. V našich podmínkách ale z nich kávu neuděláte, keř by musel vyrůstat a plody dozrávat v tropické oblasti. V tropických podmínkách pak poskytuje úrodu 25-35 let. Keře se pěstují ve výške 1000 - 1800 m n. m.

Kávovník mohutný (Coffea canephora, syn. Coffea robusta) - poskytuje první úrodu za 2 roky po vysazení a plody uzrávají průběžně po celý rok. Je značně odolný proti nižším teplotám a nemocím. Pěstuje se ve výškách 500-900 m n. m. Sklízená zrna nedosahují kvality arabiky a jsou menší. Obsahují 2-3 násobné množství kofeinu proti kávovníku arabskému.

Kávovník liberijský (Coffea liberica) - se pěstuje v nevýznamném měřítku a jeho velká, nahořklá zrna se používají téměř výhradně do směsí.

Pěstování:
Vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-22°C.

Co se sbírá a kdy:
semena

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:
Pochází z horských lesů Etiopie, teď je rozšířen ve všech oblastech tropů, kam se dostal jako významná potravinářská plodina. Pěstuje se v Brazílii, Africe, Madagaskaru, na ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu.

Obsahové látky:
kofein

Indikační skupiny:

Použití:
výborná káva :-)

Použití s dalšími bylinkami:

UPOZORNĚNÍ:
pozor na závislost na kávě :-)))

Kdy ji použít:
-          mírné požívání kávy podmiňuje duševní i tělesnou svěžest, povzbuzuje činnost svalů a srdce, zvyšuje krevní tlak, tělesnou teplotu, působí močopudně
-          nadměrné požívání však příliš dráždí nervovou soustavu, způsobuje nespavost a vyvolává stísněné pocity
-          vstřebávání kofeinu je poměrně rychle. Kofein proniká i do placenty počas těhotenství a proniká také i do mateřského mléka
-          kofein působí stimulačně na centrální nervový systém, zlepěuje vnímání, zrychluje tok myšlenek, krátkodobě zvyšuje srdeční činnost
-          kofein má výrazné močopudné účinky a podporuje vylučování žaludečních i žlučových šťáv. Zmenšuje svalovou únavu a vzbuzuje schopnost vyššího výkonu

Zajímavost:


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama