TOPINAMBURY

28. srpna 2010 v 17:11 | Kačenka |  T- rostliny

TOPINAMBUR, SLUNEČNICE TOPINAMBUR,
SLUNEČNICE HLÍZNATÁ



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
SLNEČNICA HĽUZNATÁ

Latinsky:
Helianthus tuberosus

Další názvy:
Židovské brambory, jeruzalémské artyčoky

Charakteristika:
Je to víceletka, vysoká až 3 metry, květy podobná slunečnici, její hlízy jsou výbornou zeleninou. Jsou nazvané i sladké brambory, chuťově připomínají oříšky.

Pěstování:
Vyhovuje jim slunné místo, v podstatě jsou nenáročné, někdy se z nich stane až plevel na zahradě - rychle se množí hlízami.

Co se sbírá a kdy:
Hlízy se sbírají od podzimu do jara, nejlepší jsou ale až po mrazech na jar, kdy není ještě domácí zelenina, topinambury jsou výbornou pochoutkou s mnoha vitamíny a dalšími prospěšnými látkami. Oblíbená DIETETICKÁ POTRAVINA.

Sušení:

Uskladnění:
Nejlepší je nechat v zemi a postupně je vybírat a přímo konzumovat. Ve sklepě moc dlouho nevydrží, rychle podléhají zkáze.
V lednici vydrží až dva týdny v mikroténovém sáčku.

Výskyt:
v Americe - jak jižní, střední tak i severní Amerika,

Obsahové látky:
Hlízy obsahují sacharidy, inulin, bílkoviny, vlákninu, vitaminy, kyselinu jablečnou, minerální látky a mnoho dalších.

Indikační skupiny:

Použití:
syrové - samotné jako pochoutka, nebo na máslový chléb.
vařené - do polévek
pečené
pražené - jako náhražka kávy
smažené - plátky obalit v těstíčku nebo jen potřít česnekem a smažit, nebo i karbonátky, placky
zapékané

Použití s dalšími rostlinami:
Jsou dobré do salátů, např. s hrušky, jabkami, rozinkami, vlašs.ořechy, medem a jogurtem. Taky je dobrý salát "na slano" - topinambury ošoupat, nastrouhat, posolit, pokapat citrónovou šťávou a zamíchat kysanou smetanu (skvělé k máslovému chlebu)

UPOZORNĚNÍ:
Při uvaření získávají svůj typický nasládlý pach, proto i polévka s vařenými topinamburami dostane nasládlou chuť.

Kdy ji použít:
-          při cukrovce
-          při otocích - dobrý odvodňovací prostředek
-          při revmatismu
-          dříve se pěstovali pro jídlo i jako krmivo pro zvířata
-         
Zajímavost:
Pražené topinambury
- hlízy je možné údajně i použít jako náhražka kávy, když se upraží.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 baarel baarel | Web | 18. května 2012 v 2:39 | Reagovat

Tak je už mám na zahrádce, uvidím jaká bude úroda ;-)
http://baarel.blog.cz/1205/zidovske-brambory

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama