LÍPA

6. srpna 2010 v 16:19 | Kačenka |  L - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
LIPA

Latinsky:

Tilia

Charakteristika:
Mohutný dlouhověký strom. Symbol českého národa.:o)

Co se sbírá a kdy:
Květy i s listenem ještě před plným rozkvětem, neboť v něm nesmějí být plody, a za suchého počasí

Sušení:
rychle v průvanu ve stínu do 35°C

Uskladnění:
stinné, vzdušné, suché místo

Výskyt:

Obsahové látky:
silice s farnesolem, sliz, glykosidy a látky blízké tokoferonu (vitaminu E), tříslovinu, éterický olej, cukr, gumu, vosk a další

Indikační skupiny:
diaforetika

Použití:
čaj
tinktura
koupele
kloktání
lipové bonbóny proti kašli
likér z
lipového květu
lipový popel jako zubní prášek (místo zubní pasty)

Použití s dalšími bylinkami:
-          často používaný ve směsi s bezem černým nebo hluchavkou bílou
-          čaj ze směsi při horečce - tymián, lípa, heřmánek


Kdy ji použít:
-          bolest hlavy, migrény
-          nespavost
-          horečka- čaj ze směsi - tymián, lípa, heřmánek
-          potopudnápři horečce, snižuje horečku
-          kašel, chrapot, zápal v krku, rýma, zánět průdušek - utišuje křeče a rozpouští hleny
-          onemocnění ledvin, onemocnění močového měchýře
-          nemocech žaludku, nemocech střev, žaludečních křečích, srdečních křečích
-          revmatizmu
-          špatném močení
-          bezmenstruační činnosti
-          zevně na kloktání při zánětu ústní dutiny
-          listy spařené vodou se přikládají na pohmožděniny, spáleniny, odřeniny
-          koupele - při nervových chorobách
-          lipové bonbóny a likér z lipového květu proti kašli a při nachlazení
-          při problémech se žlučníkem, reguluje činnosttrávicího ústrojí


Recepty:
Lipové bonbóny proti kašli
120g medu, 100g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citrónu. Med, krystalový cukr, lipový čaj a citrónovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.

Likér z lipového květu

lipový květ, 80% líh, 1 0,25 litru vody, 700g medu. Sbíráme čerstvě rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem a necháme vyluhovat na slunném teplém místě 2 týdny. Poté výluh přecedíme Na 1 litru přidáváme 700g medového roztoku. Lipový likér necháme ještě několik týdnů uležet.


Zajímavost:
Z lipového popelu se dělá zubní prášek. Jak na to? 2 díly lipového uhlí a 1 díl šalvěje se utloukne droboučký prášek.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo byste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama