KIWI

14. srpna 2010 v 17:00 | Kačenka |  K - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
KIWI

Latinsky:
Actinidia deliciosa

Další názvy:
Opičí broskev, Čínský angrešt

Charakteristika:
Kiwi (aktinídie) jsou popínavé rostliny, keře nebo stromky, které se tahají až do výšky 8 m a na kterých dozrávají ochlupené plody velikosti vajíčka. Poznáme tradičně zelené kiwi (se zelenou dužinou), pak jsou ale i zlaté kiwi, které je citlivější na poškození a dozrává dříve. Proto pěstitelé preferují ruční sběr a tím se náklady na zlaté kiwi zvyšují. Je ale sladší, jemnější a není tak kyselé jako zelené kiwi.
Plod kiwi podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém, zlepšuje vidění, je důležitým antioxidantem, který pomáhá proti stresům, podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Pomáhá i při zdravé funkci srdce, svalů, k růstu kostí, pomáhá při paradentóze. Je dobrou prevencí chřipek, nachlazení, rýmy.

Pěstování:
Pěstování kiwi v našich podmínkách je trošku problematické, ale příchodem nových odrod odolných na mráz až do -25°C nám dává příležitost vypěstovat toto zdravé ovoce aj u nás.
Pro naše podmínky je vhodná Aktinidie význačná (Actinidia arguta) a Aktinidie kolomikta (Actinidia kolomikta). Rostliny jsou většinou dvoudomé, proto je potřeba vysadit samčí i samičí rostlinky. Jejich plody jsou menší než klasické kiwi a konzumují se i se slupkou, která je hladká, bez ochlupení.
Mohutně rostoucí rostlinky je potřeba hned po sklizni seříznout, aby staré dřevo mohlo postupně nahrazovat dřevem mladým - vyřezat všechny výhony, které plodily a ponechat jenom jeden mladý výhonek, který v tom roce ještě nenasadil žádné plody.
Typické kiwi Actinidia chinensis můžeme pěstovat v teplých oblastech, kde teplota neklesá pod -10°C. U nás se pěstuje jen okrajově v chráněných jižních polohách nebo ve sklenicích, protože hrozí namrznutí výhonků až celkové vymrznutí rostlin.
Aktinidiím najvíce vyhovují výživné nezamokřené ale ani nevysychající půdy. Vápenaté a neutrální půdy je třeba před výsadbou jemně okyselit vřesovištní rašelinou nebo lesní hrabankou. Mladé jednoleté sazenice je vhodné první rok po výsadbě na zimu přikrýt chvojím, slámou, listím a pod.
Jsou to popínavky, proto potřebují velkou pevnou oporu - kůl, pergolu nebo plot. vysazují se od sebe alespoň 1 m. Vzdálenost samčí a samičí rostliny se doporučuje max. 10 metrů.

Co se sbírá a kdy:

Jedlé časti: smaragdově-zelená dužina s hloubem ve středě a černýma semeny uspořádanýma do tvaru hvězdy.

Vůně a chuť: osvěžující, sladká s jemnou kyselostí, připomíná angrešty a jahody.
Zralost: slupka při mírném stlačení jemně povolí a dá se lehce oloupat jako bramborová slupka. Přezrálé plody jsou nepříjemně měkké, slupka se začíná scvrkávat.
Nezralé plody jsou tvrdé.

Uskladnění:
Zralé plody v chladničce asi 2 týdny, při pokojové teplotě asi 4 dny. Pro rychlé změknutí je třeba dát do papírového pytle spolu s jablky nebo banány. Toto ovoce uvolňuje rostlinný hormon etylén urychlující dozrávání.

Výskyt:
Pochází z Číny, sloužili prý opicím v údolí Jang-c'-ťiang Yangtse na uhašení žízně. Odtud pochází i název opičí broskev. James McGregor z Nového Zélandu přinesl v roce 1906 semena z Číny na Nový Zéland.

Obsahové látky:
Ovoce kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, B6, bílkoviny, vlákninu, sodík, draslík, vápník, magnesium, fosfor, železo, měď, zinek, mangán...

Použití:
Syrové jako ovoce na vyjídání lžičkou, do sladkých chutných salátů, mixované na sladké polévky, krémy nebo nápoje, dušené jako kompot nebo zavařené na marmeládu.

Zajímavost:
Alexander Allison začal s pěstováním prvých rostlin a v roku 1910 se už těšil z první úrody. Kiwi pochází z čínského yáng táo, podobné jednomu zvířeti žijícímu jenom na Novém Zélandu, ptáku o velikosti kuřete s okrouhlým tělem a hnědým peřím.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rod aktinidie zahrnuje asi 40-60 druhů, např.

Actinidia arguta - Aktinidie význačná - má plody o hmotnosti 10-15 g s hladkou jedlou zelenou slupkou, velké asi 2,5 cm a dozrávájí na přelomu září a říjen. Je odolnější vůči mrazům než A. deliciosa, lze ji poměrně úspěšně pěstovat i v našich podmínkách. Vytváří výhonky až 10 m dlouhé s ročním přírůstkem 1 m. Pro dokonalé opylování bychom měli dodržovat pravidlo, že na jednu samčí rostlinu připadá osm samičích. Tahle aktinidie se vyznačuje brzkým nástupem plodnosti.

Actinidia chinensis - Aktinidie čínská - plody má se žlutou dužinou

Actinidia coriacea - Aktinidie kožovitá

Actinidia kolomikta - Aktinidie kolomikta - má drobné plody a ozdobné listy, snáší mráz až kolem -40°C. Je to liána s výhonky až 4-6 metrů. Je cizosprašná a její oválné plody velké 2,5 cm dozrávají v srpnu.

Actinidia polygama - Aktinidie stříbrná - má drobné žluté plody

Actinidia purpurea - Aktinidie purpurová - plody mají červenou dužinu

Actinidia rubricaulis - Aktinidie červenolodyžná

Actinidia strigosa - Aktinidie hřebelcová

Actinidia tetramera - Aktinidie čtyřčetná

Actinidia venosa - Aktinidie žilkovaná


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama