KAKAOVNÍK PRAVÝ

19. srpna 2010 v 8:42 | Kačenka |  K - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
Kakaovník pravý

Latinsky:
Theobroma cacao

Charakteristika:
Kakaovník pravý je stále zelený strom dosahující výšku 6-10 m. Kmen má průměr 30 cm a koruna je bohatě rozvětvená. U kakaovníků květy vyrůstají přímo z kmene, protože plody jsou značně těžké. Sbírají se dvakrát do roka. Plod dosahuje 10-20 cm a obsahuje 5-8 svislých řad hnědočervených až fialových semen uložených v chutné dužině.

Co se sbírá a kdy:
Plody - kakaové boby - se vyloupou z dužiny, nechají zapařit, aby ztratili hořkou chuť. Po sušení a pražení se melou na kakaovou pastu, ze které se odděluje kakaové máslo. Zbylý podíl se suší a mele na kakaový prášek.

Sušení:
prosím, doplňte ...

Uskladnění:
prosím, doplňte ...

Výskyt:
Kakaovník pochází z údolí Amazonky a do Mexika byl přenesen ještě před objevením Ameriky. Horká čokoláda byla nazývaná nápojem bohů.


Obsahové látky:
Tuky, bílkoviny, škrob, třísloviny, teobromin, kofein, organické kyseliny, železo, hořčík, draslík, fosfor, vitamín E, proteiny,

Indikační skupiny:
Podle vědeckých výzkumů má čokoláda antidepresivně i afrodiziakální účinky. Zlepšuje náladu, zmírňuje úzkost, zlepšuje pozornost a aktivitu. Odporoučí se konzumovat tabulka tmavé čokolády denně a přitom snížit příjem jiných vysoce energetických potravin, aby se zamezilo nabírání váhy.

UPOZORNĚNÍ:
Pokud chcete kvalitní čokoládu, vždy si přečtěte složení, aby obsahovala kakaové máslo, a ne rostlinný tuk, i když dneska se už výrobek bez kakaového másla musí označovat jako kakaová pochoutka. Nemusíte kupovat drahé čokolády, nejlepší jsou i tak ty s více jak 60% kakaa, to vám pak stačí jedna-dvě kostky a nesníte celou čokoládu najednou (možná)
Kdy ji použít:
Když máte chuť na sladké

Zajímavost:
V Mexiku původně pražená a rozemletá zrna vařili ve vodě, pak přidali koření a kukuřiční mouku. Po ztvrdnutí a vyschnutí se používala takzvaná šokolate jako výživa na cesty. Šokolatové koláče přivezl do Španělska Cortez, ale moc tu nechutnali. Později s nimi zaexperimentoval jeden italský cestovatel a připravil nápoj, který všem moc chutnal. Takhle se vařená čokoláda rozmohla v Itálii a pak i v ostatní Evropě.

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama