JAKON

28. srpna 2010 v 19:40 | Kačenka |  J - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
JAKON

Latinsky:
Polymnia sonchifolia

Další názvy:
Yacón (v Peru, Bolívií, Argentině), Jicama (v Ekvádoru)

Charakteristika:
Je to tradiční plodina Inků. Trvalka, ale v našich podmínkách jenom jednoletka. Výšku dosahuje až 2 metry, chlupatá rostlina. Má dva druhy hlíz - oddenkové (nápadně připomínají topinambury, slouží k dalšímu množení) a kořenové (ty se využívají jako pochutina). Taky jako topinambury, jsou dobrou plodinou pro diabetiky a obézní lidi!

Co se sbírá a kdy:
Kořenové hlízy

Pěstování:
Jak je spomínáno už výše, k množení se používají oddenkové hlízy, které se vysázejí v polovině května a pak se sklízejí po prvních podzimních mrazech. K urychlení je možné je předpěstovat a pak je vysazovat 15-20 cm vysoké.

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:
Roste hlavně na východních svazích And ve výšce 3300 m nad morem.

Obsahové látky:
Kořenové hlízy obsahují 90% vody, sušina obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerální látky...

Indikační skupiny:

Použití:
použití asi jako topinambury - syrové do salátů, vařené a pod.

Použití s dalšími bylinkami:

UPOZORNĚNÍ:

Zajímavost:
V Andách se strouhají a přes plátno se vymačkává sladký osvěžující nápoj, který se zahušťuje do tmavě hnědého sirupu nebo kostek zvaných "chaucaca".


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama