ČAJOVNÍK ČÍNSKÝ

15. srpna 2010 v 16:57 | Kačenka |  C - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
Čajovník čínsky

Latinsky:

Camellia sinensis (L.)

Další názvy:

Kuntze (staršie názvy Thea bohea, Thea sinensis, Thea viridis)

Charakteristika:
Čajovník čínsky je vždyzelený keř z rodu čajovník. Jeho listy a poupata poskytují čaj, který obsahuje až 2,5 % kofeinu.
  • čaj bílý - listy se rovnou suší, bez oxidace. Obvykle se tak zpracovávají mladé lístky, někdy se keře pěstují zastíněné, aby se omezilo množství chlorofylu v listech.

  • čaj zelený - neprochází oxidací. Enzymy způsobující oxidaci jsou zničeny teplem: užívá se sušení na pánvích, nebo napařování. Zpracování je ukončeno jeden až dva dny od sběru.
  • čaj polozelený - oolongy, modrozelené, žlutozelené nebo dokonce modré - lístky prošly kratší oxidaci (přechod mezi zelenými a černými čaji).
  • čaj černý - lístky se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden i déle.
Co se sbírá a kdy:
Lístky z nových keřů lze sklízet po třech letech, u čajů vyšších sort je to však později. Kvalitní čaj produkují asi třicet let. Doba sklizně se výrazně liší podle druhu čaje a hlavně místa pěstování. Většinou je přizpůsobena srážkám. Některé čaje, především nižší třídy, jsou sklízeny celoročně (až 30 sklizní). U kvalitnějších je to například i jen třikrát až čtyřikrát do roka. Čajové listy se sklízí většinou ručně - buď trháním prsty nebo stříháním nůžkami, nebo mechanicky speciálními stříhacími stroji (využíváno hlavně v Japonsku). Sklízí se vždy "tips" spolu s přilehlými dvěma až pěti lístky. Nejkvalitnější jsou právě tipsy s nejmladší lístky, proto čím větší je obsah tipsů, tím kvalitnější je čaj.

Uskladnění:
suché vzdušné místo

Výskyt:
Pochází z jižní a jihovýchodní Číny a přilehlých oblastí Indie, Barmy, Vietnamu a Laosu, kde se pěstuje už celé tisíciletí. Hoci se pěstuje v tropech celého světa, nejvýznamnějším producentem čaje nadále zůstává Čína, India, Srí Lanka a Japonsko.

Obsahové látky:
Čaj obsahuje téměř 130 chemických látek, z kterých nejvýznamnější jsou třísloviny: katechíny, polyfény a jejich sloučeniny. Třísloviny pomáhají při kapilárním krvácení, revmatickém zápale, jsou schopné odvádět z organizmu škodlivé látky. Bylo dokázané, že pití čaje před tučným jídlem i po něm zabraňuje zvyšování tukotvorných lipidu. Čaj má i příznivé účinky v boji proti infarktu, mrtvici a trombóze.

Indikační skupiny:
Speciálně zelený čaj se spájel s ochrannými účinkami proti některým druhům rakoviny včetně rakoviny plic, žaludka a jeho předrakovinových stavu a žaludečního kataru. Víc jak 3 šálky denně mohou chránit před návratem rakoviny prsu v raném stadiu. V několika šálkách silného čaje je denní dávka třech miligramu fluoridu, které potřebuje lidský organizmus (v zeleném čaji je ho dvakrát víc jako v černém). Fluorid zpevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chrání zubní sklovinu, která je tak odolnější proti tvorbě kazu.

Pěstování:
Vypěstování vlastního čaje není ani v našich podmínkách nic těžkého. Základem jsou čerstvá semena, protože semena čajovníku rychle ztrácejí klíčivost. Semena jsou kulovitého vzhledu, a je potřebné je před výsevem na 2-3 dni namočit. Pak jich vysejte do vzdušného substrátu. Při teplotě kolem 20-25 ˚C klíčí do 2-4 týdnu. Mladé rostlinky rostou na slunečném místě velmi rychle, a už půlročné rostliny múžete začít zaštipovat. Pravidelným zaštipovaním dosáhnete košatý vzhled a zároveň surovinu na výrobu vlastního čaje. V létě je vhodné pěstovat čajovník venku na zahradě nebo na balkoně. Horké léto a pravidelná dostatečná zálivka mu nejlépe připodobní podmínky jaké má čajovník ve své domovině. I když se kvalitou čaju vypěstovaného na vlastní zahrádce nebo balkóně nevyrovnáte čaji vypěstovanému v tropech, určitě Vám jeho pěstování přinese mnoho radosti a při dobré starostlivosti Vás vaše rostliny odmění velkými bílými květy. V zimě umístněte čajovník hned u okna. Protože jde o vždyzelený druh a u nás v zimě mu nebudete moci dopřát dostatek slunečního světla kolik by vyžadoval, takže Vám asi bude během zimy opadávat. S příchodem jara se však jeho stav rychle zlepší, a mužete opět začít zbírat svuj vlastní čaj.

Použití:
lehký stimulant, zlepšuje činnost trávících šťáv

UPOZORNĚNÍ:

Nejedná se o Čajovník australský z kterého se vyrábí Tea Tree olej!

Kdy ji použít:
Zatím co kofein z kávy se vstřebává do krvi velice rychle a tak zrychluje její oběh a činnost srdce, polyfenoly v čaji údajně jeho absorbci spomalují. látka zustává v tele omnoho dýl. Proto vás čaj osvěží a povzbudí daleko víc než káva.

Zajímavost:
Rod Camellia byl pojmenovaný podle Jiřího Josefa Kamela (Camelius), rodáka z Brna, který púsobil jako misionář na Filipínách a v Číně. Byl známy zanícením pro botaniku a přírodovědu.




Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email:
kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama