BATÁTY

17. srpna 2010 v 17:08 | Kačenka |  B - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
batát, sladký zemiak, jam

Latinsky:
Ipomoea batatas

Charakteristika:
Povíjnice batátová je tropická rostlina jejích hlízy jsou batáty. Ve své vlasti - Americe - dosahuje až 5 m, v současnosti již nejsou známy v původní divoké formě. Listy jsou různotvaré. Kvetou bíle, růžově až purpurově s výrazným okem. Slupka batátů je bílá, nažloutlá, oranžová, hnědá až fialová. Mají jemně nasládlou chuť - něco jako mrkev nebo i namrzlé brambory.

Co se sbírá a kdy:
Pro pěstování batáty kupujeme s vegetačními očky, předpěstujeme v květináčích a vysazujeme až po pominutí květnových mrazů do hloubky stejně jako brambory.

Uskladnění:
Sklízíme v září a začátkem října, skladování v suchém a chladném sklepě vydrží asi 3 týdny. Pro sázení na další rok skladujeme hlízy v bednách s pískem nebo rašelinou.

Výskyt:
Amerika

Obsahové látky:

betakarotén, draslík, kyselina kávová, lutein, zeaxantin, vláknina, pektin, rostlinné steroly, vitamin B6, vitamin C

Použití:
Hlízy dokonale omyjeme kartáčkem nebo oloupeme. Můžeme dusit, zapékat, vařit i smažit. Nejlepší jsou prý mírně posolené, upečené plátky batátů, potřené máslem nebo kysanou smetanou. Při mačkaných bramborách můžete polovinu nahradit batáty, dají se použít i místo dýně do koláčů, rozmačkané s javorovým sirupem jsou chutným dezertem.

Zajímavost:
Lepší je vařit je v slupce, protože vylučují sliz.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama