Zkušenosti s Boží zahrádkou

24. července 2010 v 23:08 | Ádám |  Zkušenosti s Boží zahrádkou
Potvrdila se nám teorie, že v dnešní uspěchané době mimo jiné je i strava velice důležitá. To předci není nic nového, stačí papat dost zeleninky a ovoce. Jenomže většina dostupných potravin je chemicky ošetřena, nebo upravena emulgátory, konzervanty atd. Jenže doposud jsme Homo sapiens a ne Homo chemicus, a pokud toho je mnoho, tak to k celkovému stresu ještě přispívá. Zkušenost s bio potravinami nebyla o poznání lepší a nevěděli jsme proč. Hodně totiž také záleží na nutričních hodnotách. Tyto plodiny jsou možná pěstovány téměř bez použití chemického ošetření a umělých hnojiv, ale ne vždy v souladu s okolní přírodou. Je všeobecně známá věc, že třeba divoce rostoucí byliny mají mnohem větší obsah látek, pro které jsou vyhledávány, jako rostliny pěstované na farmách. Příčinou může být třeba nevhodné stanoviště, velká koncentrace stejného druhu na jednom místě a tím si navzájem odčerpávají stopové prvky potřebné k vytváření látek, pro které jsou ceněny. Třeba i umělé zavlažování ovlivňuje obsah látek. Rostlina roste rychleji a nutriční hodnota klesá. Nutriční hodnota menšího ovoce stejného druhu je téměř stejná, jako u ovoce krásně až giganticky vzrostlého. To, co dělá ovoce větší, je většinou voda. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale pokud je denní dávka vitamínů, která mi prospívá třeba ve dvou rajčatech, a já zvládnu sníst jen jedno sice krásně veliké, tak jsem na polovině toho, co bych potřeboval. Tento stav se po určité době někde projeví. Jasně jsou předci různé potravinové doplňky, tablety atd. I to už je dnes docela známá věc, že sebelepší přípravky nemůžou zdaleka konkurovat čerstvé kvalitní stravě. Dalším faktorem, který má velký vliv na zdraví, je konzumace potravin pokud možno z nejbližšího okolí. I když stěhoval zvířata Dr. Vágner z Afriky do ZOO ve Dvoře Králové, tak věděl, že se zvířata musí postupně adaptovat jak na podnebí, tak i na stravu. Podáváním stravy z místa stanoviště docílil mnohem lepší adaptaci zvěře. Platí pravidlo, že rostliny mají v sobě tolik a takové látky, kde právě rostou. Například káva Arabica a Robusta je stejný druh. Rozlišuje se podle nadmořské výšky, kde roste. Nebo třeba každý vinař vám potvrdí, že na kvalitu vína má stanoviště, kde roste, zásadní vliv. Pokud bychom nadále jedli brambory ze Španělska, okurky z Bulharska, Italské těstoviny a nic nebo minimum z místních zdrojů, tak tady v drsnějším prostředí Orlických hor bychom to zdraví těžko udrželi.:o) Dnes se mnoho lidí právě takto stravuje a k tomu okolní stres si vybírá nemilou daň. Je toho mnohem víc, co sem patří, ale to už je na případnou diskuzi. Budeme moc rádi, když nám napíšete i svoje zkušenosti a připomínky. Těšíme se na to.

manželé Katarína a Ádám Fekete
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama