ROZMARÝNA LÉKAŘSKÁ

30. července 2010 v 17:53 | Kačenka |  R - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
ROZMARÝN LEKÁRSKY

Latinsky:
Rosmarinus officinalis

Charakteristika:
Stálezelený vonící polokeř, květy jsou modré až fialové

Co se sbírá a kdy:
Listy v době květu - celoročně nebo venku červen - září
Zelené výhonky - před kvitnutím

Sušení:
Ve stínu do 35°C

Uskladnění:
Suché, stinné, vzdušné místo

Výskyt:

Obsahové látky:
Siličná droga s obsahem flavonoidů, fytosterolů a tříslovin

Indikační skupiny:
spasmolytikum, diuretikum, cholagogum, analeptikum, antiseptikum, analgetikum

Hlavně:
Celkově zlepšuje trávení a snižuje pocit únavy i uklidňuje.

Použití:
čaj
rozmarýnové víno(macerát v poměru 1:12)
koupele
mast
inhalace

Další bylinky:
Inhalace s přídavkem yzopu může pomoci při senné rýmě

UPOZORNĚNÍ:
V nadměrném množství nebo při častém používání může způsobit otravu, proto pozor na dávkování. Pozor by si měli dávat i kojící a hlavně těhotné žienky - rozmarýna působí na dělohu!!!

Kdy ji použít:
VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- deprese
-   poruchy jater a zažívání
-   tiší křečové stavy
-   nadýmání
-   povzbuzuje mysl
-   pomáhá k soustředění, zlepšuje paměť
-   zvyšuje extrémně nízký tlak
-   zlepšuje krevní oběh, snižuje pocit chladu v končetinách
-   pomáhá při zahlenění plic a při rýmě
-   rozmarýnové víno pomáhá při bílém výtoku i při neplodnosti
-   podává se při vyčerpanosti, ochablosti v rekonvalescenci po infekčních chorobách
-   překrvuje trávicí trakt, podporuje trávení, působí žlučopudně a močopudně


ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
-   k oplachování vlasů, do ústních vod (i kloktání)
-   mast k léčbě neuralgie, revmatizmu, ekzémů a drobných poranění


V KUCHYNI
V kuchyni je rozmarýna užívána jako koření k masu, do omáček, salátu, na pizzu (mňam, dala bych si :-) ), na těstoviny.
Dokonce prý podrcená v dostatečném množství dokáže spolehlivě konzervovat maso.

Recepty s rozmarýnou:
Srnčí hřbet na lesním ovoci:

Asi 1 kg srnčího hřbetu, 100 g slaniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 400 g lesního ovoce-jeřabiny, maliny, ostružiny, lesní jahody, lžíce rozinek, 2 lžíce loupaných mandlí, 4 lžíce bílého vína, sůl, bílý pepř, 2 lžičky sušené rozmarýny nebo asi 4 větvičky čerstvé, hl. mouka.

Maso naporcujeme, každou porci prošpikujeme, osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce. Na másle a oleji opečeme zvolna ze všech stran, přidáme víno, mandle rozinky a i s výpekem přeložíme do pekáče, přidáme rozmarýn a zvolna dopečeme v troubě. Nakonec přidáme směs lesního ovoce a už jen prohřejeme. Podáváme s bramborem.

Bažant po španělsku:
1 očištěný bažant, 100 g slaniny, 1 cibule, 0,2 l červeného vína, 400 g brambor, 200 g rajčat, sůl, dvě lžičky celého pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky rozmarýnu, osminka másla, sekaná petrželová nať.
Bažanta naporcujeme na 6 dílů, každý díl prošpikujeme, posypeme solí a rozmarýnem. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso a koření, přilijeme červené víno a dusíme do poloměkka. Pak přidáme oloupané menší brambory a dále dusíme, nakonec pokrájená rajčata. Pak už jenom krátce dodusíme a podáváme sypané petrželkou.

Jelení medajlonky s medovými hruškami:
600 g jelení kýty nebo hřbetu, 300 g hrušek, 50 g medu, 50 g brusinkového kompotu, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 dl červeného vína, sůl, pepř, dvě lžičky čerstvého rozmarýnu.
Maso nakrájíme na plátky a necháme marinovat ve směsi rozmarýnu a červeného vína 24 hodin. Během marinování alespoň jednou obrátíme. Pak maso osušíme, osolíme, opepříme a na oleji prudce opečeme. Přendáme na pekáček, do výpeku přilijeme marinádu a vše nalijeme na maso. Ve vyhřáté troubě zvolně pečeme. Mezi tím oloupeme a nakrájíme hrušky, opečeme je na másle a přidáme med. Maso vyjmeme, naporcujeme, na talíři přelijeme výpekem, přidáme porci hrušek s medem a ozdobíme brusinkami. Příloha: bramborové krokety.
(recepty zaslala paní b.k.marie)

Zajímavost:
Původně je ze Středomoří, kde roste na suchých místech blízko mořského pobřeží, proto aj jeho (její) jméno je odvozeno od tohoto místa - ros = rosa a marinus = mořský - mořská rosa:-)


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama