PAŽITKA (ČESNEK PAŽITKA)

29. července 2010 v 18:01 | Kačenka |  P - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
PAŽITKA

Latinsky:
Allium schoenoprasum

Charakteristika:
Správně česnek pažitka - patří do skupiny cibulovitých rostlin, obsahuje 80% vody. Má svůj typický zápach, který se dá ale zmírnit pokapáním něčím kyselím, např. citrónovou šťávou. Je kořením i bylinkou.

Co se sbírá a kdy:
Zelená nať takmer po celý rok.

Sušení:
Pažitka není vhodná k sušení, strácí svoje aroma i chuť. Je lepší ji zamrazit.

Uskladnění:

Výskyt:

Obsahové látky:
Obsahuje dost bílkovin, železa, sacharidů, draslíku, vápníku, fosforu, síry, vitamín C, B2

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:
V kuchyni do salátů, na chléb…

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:
Má se jíst s mírou při ledvinových potížích.

Kdy ji použít:
-          povzbuzuje činnost zažívacích orgánů, podporuje trávení
-          hodnotná jako čistič krve
-          má močopudný účinek
-          má protizánětlivé účinky, chrání proti plísním


V KUCHYNI
-          nasekáme na drobno, posypeme krajíc chleba s máslem a máme vynikající večeři J
-          výborná i do salátů
-          nejlepší je čerstvá, nevařená. I do vařených pokrmů jí přidáváme až na konci vaření, resp. po dovaření jídla

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama