MÁTA PEPRNÁ

26. července 2010 v 13:18 | Kačenka |  M - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
MÄTA PIEPORNÁ

Latinsky:                                              
Mentha piperita

(Pepřová máta, balšám, větrové koření, větrovka)

Co se sbírá a kdy:                
listy a stonky   červen - září


Sušení:                                              
ve stínu do 30°C


Uskladnění:                          
suché, vzdušné, stinné místo


Obsahové látky:                   
obsahuje mentolové silice, třísloviny aj.


Indikační skupiny:              
spasmolytikum, karminativum, desinfeciens


Použití:                                             
čaj
inhalace
tinktura
kloktadlo
mátový olej s příměsí glycerinu dlouhodobě macerovaný ve kvalitním oleji

mátové bonbóny proti kašli - 120g medu, 100g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného mátového čaje, šťáva z poloviny citrónu. Med, krystalový cukr a citrónovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Přidáme 2 lžíce velmi silného mátového čaje nebo 2 lžíce mátové šťávy s lihem (1:1). Ještě chvíli povaříme a pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly

mátový likér 1 - 2 hrsti máty čerstvě nasbírané, 80% čistého lihu, 1 litr destilované vody, 500g cukru. Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do láhve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet

mátový likér 2 - 1 lžíci řezaných čerstvých nebo sušených listů zalijeme ¾ l koňaku, vodky nebo jiného destilátu a v dobře uzavřené láhvi necháme stát 3 týdny na slunci. Potom scedíme, přidáme 200 g zčeřeného cukru a uložíme na několik dní do studena. Pijeme 1 - 2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích

mátový sirup 1 - 500g krystalového cukru, ½
litru vody, 60g čerstvě natrhaných mátových lístečků, 1 citrón. Do skleněné nádoby dáme vodu s cukrem a vaříme. Odstraňujeme pěnu a svaříme hustý cukerný sirup. Do něj vysypeme na drobno pokrájené lístky máty a necháme přejít varem. Nádobu odstavíme, přikryjeme a necháme vyluhovat asi hodinu. Můžeme dochutit několika kapkami citrónové šťávy. Sirup naléváme do menších lahviček

mátový sirup 2 - asi 180 g čerstvé máty, 4 litry převařené a vychladlé vody, asi 50 g kyseliny citronové (podle chuti více či méně), 4 kg krystalového cukru. Mátu (stonky i listy) dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr (občas mícháme, zrovna když projdeme kolem, však on se rozpustí). Hotový sirup nalijeme do čistých lahví (od minerálek - plastové či od vína, metropolu..). Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek (pomůcka ke konzervování od Dr. Oetkera) nebo sterilujeme při 85 °C. Tento sirup je účinný při žaludečních potížích, podporuje trávení, dále je vhodný pro pití v horkých dnech, protože mentol ochlazuje

koupel - 200 g máty vaříme ve 3 l vody asi 15 minut, necháme odstát a vlijeme do připravené lázně


Další bylinky:           
angína - máta, šalvěj, tymián, mateřídouška
gastrosedativum - s kozlíkem
metabolikum - s andělikou nebo pampeliškou
v léčbě chorob trávicího traktu - s heřmánkem
zlepšení trávení, vylučování žluči - v poměru 3:2:1 meduňka, máta a rozmarýn
žaludeční čaj: 30 g puškvorce (oddenek), 10 g heřmánku (květ), 10 g kmínu (plod), 40 g máty peprné (list), 10 g pelyňku (nať). 2 lžičky směsi na ¼ l vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát Užíváme 1 - 2 šálky denně.


UPOZORNĚNÍ:      
Neužívat při kojení - nemá se používat v léčbě nemluvňat.
Pozor na rez (hrdzu) na listech.
Při její manipulaci mohou vzniknout kožní vyrážky a další alergická podráždění. Čaje se nemají pít po dlouhou dobu ve velkém množství.
Soustavné užívání mátového čaje může vést k poruchám krevního obrazu.


Kdy ji použít:           
- bolesti hlavy, migrény
-žaludeční potíže, nadýmání
-tlumí a odstraňuje křeče - hlavně v trávicím traktu
-vylučovaní žluči, žlučové kaménky
-snižování horečky
-angína - čaj ze směsi - máta, šalvěj, tymián, mateřídouška
-nespavost
-inhalace máty při zánětlivých chorobách dýchacích cest
-mátový olej - na uklidnění a tišení bolesti podrážděné pokožky
-dávení
-zápach z úst
-ekzémy
-inhalace - při rýmě, zánětu hrtanu, zánětu průdušek, při katarech cest dýchacích
-mátový olej - zevně používáme k inhalaci při zahlenění, rýmě, kašli, zánětu průdušek a nosních dutin
-olej -   vnitřně 1-3 kapky při špatném trávení, větrech, při horečnatém revmatizmu
-olej - zevně - potíráme jim čelo při bolestech hlavy, migréně, místa postižená neuralgií, revmatizmem, pohmožděniny a ekzémy
-tinktura (zevní užití) - obkladům při svědění kůže, při svědění sliznice hltanové a hrtanové, při bolestech hlavy natíráme spánky, při vyrážkách, při kopřivkách
-tinktura (vnitřní užití) - užívá se 3x 8 kapek denně při potížích zažívacího traktu, nadýmání, "nervóze žaludku", kolikách, žlučových problémech (málo žluči), pro chuť k jídlu
-mátové bonbóny proti kašli
-mátový likér1 při nachlazení a proti kašli
-mátový likér 2 - pijeme 1 - 2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích
-mátový sirup 1 - doporučujeme vám jej při nachlazení, nechutenství, špatném trávení. Užíváme třikrát denně polévkovou lžíci
-kloktadlo: vyplachujeme ústa,
při zánětu dásní, bolestech zubů a proti zápachu z úst
-koupel: na posílení nervů, celkové osvěžení pleti a při svalových křečích


RECEPTY:
Mátová omáčka:
Hrst hrubě nasekaných mátových listů,
4 lžíce octa,
4 lžíce citrónové šťávy,
šálek oleje,
půl lžičky chilli nebo pálivé papriky,
půl lžičky mletého pepře,
1 a ½ lžičky práškového cukru,
sůl.
Ocet a citrónovou šťávu uvedeme do varu, do něj vhodíme mátu a odstavíme. Ostatní přísady rozmícháme v oleji, přelijeme k mátovému odvaru a necháme ustát přes noc. Druhý den scedíme. Mátová omáčka je vhodná ke skopovému, rybám, rýži a zelenině a patří k základním omáčkám indické kuchyně.


Voňavá omáčka:
2 kelímky jogurtu,
lžička čili nebo pálivé papriky,
lžičky kari koření,
2 - 4 lžíce sekané máty peprné
a sůl.
Všechny přísady rozmixujeme a směs dáme vychladit. Omáčku zdobíme několika lístky máty peprné. Je vhodná zejména ke skopovému.

Ražniči s mátou:
500g vepřové kýty,
sůl,
olej,
pepř,
cibulka,
citrónová šťáva,
máta.
Maso nakrájíme "přes vlákno" na kousky silné asi 1 cm a přiměřené velikosti. Odstraníme všechen tuk a blány. Maso naklepeme. Z oleje, soli, citrónové šťávy, jemně nasekané cibulky a jemně nasekaných lístečků máty si připravíme marinádu. Necháme ji asi hodinu rozležet v ledničce. Potom dobře promícháme maso s marinádou a dáme do porcelánové misky. Přikryjeme a necháme v ledničce do druhého dne. Grilujeme asi 15 minut.

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Žáková Žáková | E-mail | Web | 9. února 2011 v 15:36 | Reagovat

Máta

Máta obsahuje mentol, který chladí a znecitlivuje, takže se používá při potížích v ústní dutině, při všech žaludečních a střevních potížích, pozitivně působí také na nervovou soustavu, tlumí křeče v zažívacím ústrojí, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a žluči. Dále mírní nevolnost, koliky, bolesti břicha a nadýmání a má blahodárný vliv na podrážděná střeva, neboť zklidňuje sliznice. Mátu lze také inhalovat při zánětech horních cest dýchacích.

Lahvičky jsou s kapátkem, obsah 100 ml.

Lahvička je na 50 dnů.  Užívá se 2 x denně 20 kapek.

cena: 90 Kč

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama