CIBULE KUCHYŇSKÁ

29. července 2010 v 18:43 | Kačenka |  C - rostliny





Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
CIBULA

Latinsky:
Allium cepa

Charakteristika:
Potravina pro zdraví :-), typická svojim zápachem… Výborná nejen samotná cibulka, ale i cibulové natě - hlavně na jaře, když jsou mladé :-)

Co se sbírá a kdy:
Cibule                         červenec - srpen
Cibulová nať

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:
Naše zahrádky :-)

Obsahové látky:
Vitamín C, B1, B2, A, E, bílkoviny, tuky, draslík, sodík, vápník, hořčík, mangan, železo, měď, fosfor, síra, zinek, jód, chlór, křemík…

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:
VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY, VAŘENÁ
-   cukrovka - syrová i vařená - snižuje hladinu cukru v krvi
-   vhodná při špatném trávení
-   při průjmech - hrst slupek vaříme 10 min. v 1 l vody - pijeme ½ l denně
-   vylučování žluči - velkou cibuli tence nakrájíme, dusíme na 4 lžících olivového oleje, přidáme 150 ml vody a 40 g neosoleného sádla - vaříme 10 min. - popíjíme teplé doušek po doušku několikrát denně
-   při rýmě - jíst čerstvou cibuli, aby to přetáhlo všechny otvory :-)))
-   chřipka - macerovat 2 cibule nakrájené na plátky v ½ l vody - pít po 2 týdny denně 1 sklenici před spaním
-   kašel, chrapot, zápal v krku - 100 g nastrouhané cibule, 100 g medu - smícháme, zahřejeme až k bodu varu a podáváme každé 3 hod. lžíci
-   má příznivý vliv na mužnost

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
-  bolesti hlavy, migrény - cibuli přiložit na čelo
-   opar rtů - přiložit plátek syrové cibule
-   při rýmě - vkládat do nosu tampóny namočené v cibulové šťávě

V KUCHYNI
-   v kuchyni nenahraditelná
-   výborná jak čerstvá do salátů, na chléb, i vařená, dušená, pečená, jak je komu libo :-)

V KOSMETICE
-   syrová cibule se doporučuje také jako zkrášlující prostředek a také se tvrdí, že má výborné účinky na vlasy a zpevňuje nehty

Zajímavost:
-          pravděpodobně pochází ze Střední Asie
-          Pařížané si po přehýřené noci rádi dopřávali svou proslulou polévku cibulačku, která prý odstraňuje následky nadměrného pití účinněji než polský boršč nebo kysané mléko


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 dvořák dvořák | E-mail | 18. října 2010 v 20:21 | Reagovat

Často se setkávám v časopise Zahrádkář s dotazy že cibule vyrústá do květů.Pro ty kteří řeší tento problém doporučuji aby sazečku vysazovali co nejmenší,pokud vysadíte velkou vyroste do květů.Sázíme brzo na jaře.Tímto způsobem sázíme na Moravě několik desítek let.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama