Červenec 2010

Vítáme Vás na blogu Kačenčina Boží zahrádka

31. července 2010 v 19:21 | Ádám |  Uvítání
Vítáme Vás na blogu určený lidem, kteří se zajímají o byliny, zajímavé rostliny (včetně zeleniny), stromy, keře i květiny. Najdete tady zajímavosti o rostlinách, jak je pěstovat, jejich využití, ale i kde a jak je možné je sehnat. Blog je určen opravdu pro všechny, tak uvítáme Vaše skušenosti, rady, ale taky pokud něco pěstujete, sušíte, sbíráte - tak nabídněte. Napište nám a staňte se spolutvůrci i účastníci této stránky. Věříme, že si tady každý najde něco, co ho zajímá - recepty, návody, i si pořídí to, co dlouho nemohl nalést.

Pište na stránku - Zpráva autorovi, nebo přímo na email -  kacencinabozizahradka@seznam.cz

KAKTUS VÁNOČNÍ

30. července 2010 v 22:11 | Kačenka |  K - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
KAKTUS VIANOČNÝ

Latinsky:
Epiphyllum,
Zygocactus truncatus

Charakteristika:
Stále zelená dekorativní rostlina, která krásně kvete v období Vánoc. Květy jsou zbarvené do růžova až červena. Vysazují se do květináčů a mají určité nároky na teplo, vlhko a světlo - aby nasadili květy. Má ráda stálou teplotu 16-20°C, v době odpočinku cca 13°C.

Co se sbírá a kdy:

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:
Původní kaktusy rostou v oblastech deštných pralesů Jižní Ameriky, hlavně v Brazílii.

Obsahové látky:

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:


Zajímavost:


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

PAVLOVNIE PLSTNATÁ

30. července 2010 v 21:03 | Kačenka |  P - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
PAULOVNIA PLSTNATÁ

Latinsky:
Paulownia tomentosa

Charakteristika:
Krásně kvetoucí dekorativní opadavý strom dorůstající do výšky 15 - 20 m, rychle rostoucí (z počátku až 2 metry za rok), se širokou korunou, průměr listů 50 x 30 cm! Pro svou velikost se vysazuje do velkých zahrad či parků.
V lokalitách s chladnými zimami se přednostně pěstuje kvůli krásným listům. Zahradnicky je to ceněná dřevina, ale v chladnějších lokalitách kvete asi jen málokdy, protože květy nasazuje už rok předtím. Je ale háklivá na mráz. Ale když se to povede, tak je to krásny strom s mnoha květy.

Co se sbírá a kdy:

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:

Obsahové látky:

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:


Zajímavost:
Pavlovnie pochází z Číny. Rod byl pojmenován na počest panovnice Anny Pavlovny.

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

ROZMARÝNA LÉKAŘSKÁ

30. července 2010 v 17:53 | Kačenka |  R - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
ROZMARÝN LEKÁRSKY

Latinsky:
Rosmarinus officinalis

Charakteristika:
Stálezelený vonící polokeř, květy jsou modré až fialové

Co se sbírá a kdy:
Listy v době květu - celoročně nebo venku červen - září
Zelené výhonky - před kvitnutím

Sušení:
Ve stínu do 35°C

Uskladnění:
Suché, stinné, vzdušné místo

Výskyt:

Obsahové látky:
Siličná droga s obsahem flavonoidů, fytosterolů a tříslovin

Indikační skupiny:
spasmolytikum, diuretikum, cholagogum, analeptikum, antiseptikum, analgetikum

Hlavně:
Celkově zlepšuje trávení a snižuje pocit únavy i uklidňuje.

Použití:
čaj
rozmarýnové víno(macerát v poměru 1:12)
koupele
mast
inhalace

Další bylinky:
Inhalace s přídavkem yzopu může pomoci při senné rýmě

UPOZORNĚNÍ:
V nadměrném množství nebo při častém používání může způsobit otravu, proto pozor na dávkování. Pozor by si měli dávat i kojící a hlavně těhotné žienky - rozmarýna působí na dělohu!!!

Kdy ji použít:
VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- deprese
-   poruchy jater a zažívání
-   tiší křečové stavy
-   nadýmání
-   povzbuzuje mysl
-   pomáhá k soustředění, zlepšuje paměť
-   zvyšuje extrémně nízký tlak
-   zlepšuje krevní oběh, snižuje pocit chladu v končetinách
-   pomáhá při zahlenění plic a při rýmě
-   rozmarýnové víno pomáhá při bílém výtoku i při neplodnosti
-   podává se při vyčerpanosti, ochablosti v rekonvalescenci po infekčních chorobách
-   překrvuje trávicí trakt, podporuje trávení, působí žlučopudně a močopudně


ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
-   k oplachování vlasů, do ústních vod (i kloktání)
-   mast k léčbě neuralgie, revmatizmu, ekzémů a drobných poranění


V KUCHYNI
V kuchyni je rozmarýna užívána jako koření k masu, do omáček, salátu, na pizzu (mňam, dala bych si :-) ), na těstoviny.
Dokonce prý podrcená v dostatečném množství dokáže spolehlivě konzervovat maso.

Recepty s rozmarýnou:
Srnčí hřbet na lesním ovoci:

Asi 1 kg srnčího hřbetu, 100 g slaniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 400 g lesního ovoce-jeřabiny, maliny, ostružiny, lesní jahody, lžíce rozinek, 2 lžíce loupaných mandlí, 4 lžíce bílého vína, sůl, bílý pepř, 2 lžičky sušené rozmarýny nebo asi 4 větvičky čerstvé, hl. mouka.

Maso naporcujeme, každou porci prošpikujeme, osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce. Na másle a oleji opečeme zvolna ze všech stran, přidáme víno, mandle rozinky a i s výpekem přeložíme do pekáče, přidáme rozmarýn a zvolna dopečeme v troubě. Nakonec přidáme směs lesního ovoce a už jen prohřejeme. Podáváme s bramborem.

Bažant po španělsku:
1 očištěný bažant, 100 g slaniny, 1 cibule, 0,2 l červeného vína, 400 g brambor, 200 g rajčat, sůl, dvě lžičky celého pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky rozmarýnu, osminka másla, sekaná petrželová nať.
Bažanta naporcujeme na 6 dílů, každý díl prošpikujeme, posypeme solí a rozmarýnem. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso a koření, přilijeme červené víno a dusíme do poloměkka. Pak přidáme oloupané menší brambory a dále dusíme, nakonec pokrájená rajčata. Pak už jenom krátce dodusíme a podáváme sypané petrželkou.

Jelení medajlonky s medovými hruškami:
600 g jelení kýty nebo hřbetu, 300 g hrušek, 50 g medu, 50 g brusinkového kompotu, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 dl červeného vína, sůl, pepř, dvě lžičky čerstvého rozmarýnu.
Maso nakrájíme na plátky a necháme marinovat ve směsi rozmarýnu a červeného vína 24 hodin. Během marinování alespoň jednou obrátíme. Pak maso osušíme, osolíme, opepříme a na oleji prudce opečeme. Přendáme na pekáček, do výpeku přilijeme marinádu a vše nalijeme na maso. Ve vyhřáté troubě zvolně pečeme. Mezi tím oloupeme a nakrájíme hrušky, opečeme je na másle a přidáme med. Maso vyjmeme, naporcujeme, na talíři přelijeme výpekem, přidáme porci hrušek s medem a ozdobíme brusinkami. Příloha: bramborové krokety.
(recepty zaslala paní b.k.marie)

Zajímavost:
Původně je ze Středomoří, kde roste na suchých místech blízko mořského pobřeží, proto aj jeho (její) jméno je odvozeno od tohoto místa - ros = rosa a marinus = mořský - mořská rosa:-)


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

ŘIMBABA OBECNÁ (KOPRETINA ŘIMBABA)

30. července 2010 v 0:41 | Kačenka |  R - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
RIMBABA OBYČAJNÁ

Latinsky:
Pyrethrum parthenium
(Chrysanthemum parthenium)

Charakteristika:
Silně aromatická trvalka

Co se sbírá a kdy:
Kvetoucí nať na začátku kvetení

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:

Obsahové látky:
Vonné silice s pinenem, bornylacetátem, deriváty acetylénu, třísloviny…

Indikační skupiny:

Hlavně:
Proti bolesti hlavy a migrénách, proti bolestivé menstruaci apod. - často zabírá i u těžkých případů některých typů migrén a chronických bolestí různého druhu

Použití:
Čaj - má hořkou chuť (ale není to tak strašné, dá se to v pohodě vypít)
Tinktury - v lihu
Sníst čerstvý lístek - max. 5 lístků denně

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:
Řimbaba se nedoporučuje pro těhotné ženy, protože působí na dělohu.
U někoho se může objevit v ústech i vyrážka či vřídek - pak je nutné léčbu zastavit.


Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
-          Proti horečce, protizánětlivá
-          Rozšiřuje cévy
-          Snižuje bolest, používá se při menstruačních bolestech a v šestinedělí (urychluje odloučení placenty po porodu)
-          Proti bolestem hlavy, při migrénách
-          V některých případech také tlumí změny nálad a depresivní stavy
-          Podporuje žaludeční aktivitu
-          Působí protirevmaticky
-          Při zánětu středního ucha - čerstvý list se vsune do ucha
-         

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ

V KUCHYNI
-          Syrové listy se přidávají do salátů nebo i do smaženice

Zajímavost:
-          původně pochází z jihovýchodní Evropy a jihozápadní Asie
-          květy jsou součástí orientální kuchyně


_____________________________________________________________________________

Další druhy Řimbaby:

Řimbaba kavkazská (Pyrethrum coccineum) neboli Kopretina růžová (Chrysanthemum roseum) - domovem je Kavkaz a Persie, pěstuje se pro okrasu v několika odrůdách, kvete už v květnu a červnu

Řimbaba velkolistá (Pyrethrum macrophyllum) neboli Kopretina velkolistá (Chrysanthemum macrophyllum)

Chryzantéma neboli Kopretina řimbaba (Chrysanthemum coccineum)

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

IBIŠEK SYRSKÝ

29. července 2010 v 20:50 | Kačenka |  I - rostliny


pro VIDEO klikni zde      VIDEO č. 2                                              

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
IBIŠTEK SÝRSKY

Latinsky:
Hibiscus syriacus

Charakteristika:
Opadavý, až 3 m vysoký keř s krásnými květy - u přírodních odrůd fialové barvy, u kulturních odrůd světlejší

Co se sbírá a kdy:
Okvětné lístky i listy

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:
Hlavně v tropech a subtropech…

Obsahové látky:

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:
Listy z ibišku syrského se užívají jako náhražka čaje, bíle korunní lístky kulturních odrůd lze použít prý jako zeleninu.
Krásný je živý plot z ibišku.

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:
-          na čaj

V KUCHYNI
-          bíle korunní lístky jako zelenina

Zajímavost:
Ibišek zahrnuje více než 150 druhů, které rostou zejména v tropech a subtropech, v Evropě rostou pouze 2 druhy. Původně je z Číny a Indie, v Evropě se pěstuje od konce 16. století.

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

TRUBAČ KOŘENUJÍCÍ

29. července 2010 v 19:32 | Kačenka |  T- rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
TRÚBKOVEC KOREŇUJÚCI

Latinsky:
Campsis radicans

Charakteristika:
Bujně rostoucí dřevnatá liána, opadavý neoplétavý keř. Květy jsou nápadné, dlouze trubkovité, oranžově červené až 9 cm dlouhé.

Co se sbírá a kdy:

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:

Obsahové látky:

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:
Ideální k pokrytí zdí, pergol, altánků, sloupů apod.

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:


Zajímavost:
Roste planě na ostrově Martinique, v severoamerické Kanadě a Virginii.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

CIBULE KUCHYŇSKÁ

29. července 2010 v 18:43 | Kačenka |  C - rostliny





Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
CIBULA

Latinsky:
Allium cepa

Charakteristika:
Potravina pro zdraví :-), typická svojim zápachem… Výborná nejen samotná cibulka, ale i cibulové natě - hlavně na jaře, když jsou mladé :-)

Co se sbírá a kdy:
Cibule                         červenec - srpen
Cibulová nať

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:
Naše zahrádky :-)

Obsahové látky:
Vitamín C, B1, B2, A, E, bílkoviny, tuky, draslík, sodík, vápník, hořčík, mangan, železo, měď, fosfor, síra, zinek, jód, chlór, křemík…

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:
VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY, VAŘENÁ
-   cukrovka - syrová i vařená - snižuje hladinu cukru v krvi
-   vhodná při špatném trávení
-   při průjmech - hrst slupek vaříme 10 min. v 1 l vody - pijeme ½ l denně
-   vylučování žluči - velkou cibuli tence nakrájíme, dusíme na 4 lžících olivového oleje, přidáme 150 ml vody a 40 g neosoleného sádla - vaříme 10 min. - popíjíme teplé doušek po doušku několikrát denně
-   při rýmě - jíst čerstvou cibuli, aby to přetáhlo všechny otvory :-)))
-   chřipka - macerovat 2 cibule nakrájené na plátky v ½ l vody - pít po 2 týdny denně 1 sklenici před spaním
-   kašel, chrapot, zápal v krku - 100 g nastrouhané cibule, 100 g medu - smícháme, zahřejeme až k bodu varu a podáváme každé 3 hod. lžíci
-   má příznivý vliv na mužnost

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
-  bolesti hlavy, migrény - cibuli přiložit na čelo
-   opar rtů - přiložit plátek syrové cibule
-   při rýmě - vkládat do nosu tampóny namočené v cibulové šťávě

V KUCHYNI
-   v kuchyni nenahraditelná
-   výborná jak čerstvá do salátů, na chléb, i vařená, dušená, pečená, jak je komu libo :-)

V KOSMETICE
-   syrová cibule se doporučuje také jako zkrášlující prostředek a také se tvrdí, že má výborné účinky na vlasy a zpevňuje nehty

Zajímavost:
-          pravděpodobně pochází ze Střední Asie
-          Pařížané si po přehýřené noci rádi dopřávali svou proslulou polévku cibulačku, která prý odstraňuje následky nadměrného pití účinněji než polský boršč nebo kysané mléko


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

PAŽITKA (ČESNEK PAŽITKA)

29. července 2010 v 18:01 | Kačenka |  P - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
PAŽITKA

Latinsky:
Allium schoenoprasum

Charakteristika:
Správně česnek pažitka - patří do skupiny cibulovitých rostlin, obsahuje 80% vody. Má svůj typický zápach, který se dá ale zmírnit pokapáním něčím kyselím, např. citrónovou šťávou. Je kořením i bylinkou.

Co se sbírá a kdy:
Zelená nať takmer po celý rok.

Sušení:
Pažitka není vhodná k sušení, strácí svoje aroma i chuť. Je lepší ji zamrazit.

Uskladnění:

Výskyt:

Obsahové látky:
Obsahuje dost bílkovin, železa, sacharidů, draslíku, vápníku, fosforu, síry, vitamín C, B2

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:
V kuchyni do salátů, na chléb…

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:
Má se jíst s mírou při ledvinových potížích.

Kdy ji použít:
-          povzbuzuje činnost zažívacích orgánů, podporuje trávení
-          hodnotná jako čistič krve
-          má močopudný účinek
-          má protizánětlivé účinky, chrání proti plísním


V KUCHYNI
-          nasekáme na drobno, posypeme krajíc chleba s máslem a máme vynikající večeři J
-          výborná i do salátů
-          nejlepší je čerstvá, nevařená. I do vařených pokrmů jí přidáváme až na konci vaření, resp. po dovaření jídla

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

RÝMOVNÍK

29. července 2010 v 17:15 | Kačenka |  R - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:


Latinsky:
Plectranthus

(Mexický eukalypt, řecký eukalypt, kubánské oregano)

Charakteristika:
Je to léčivá pokojová rostlina, která krásně a příjemně voní - jako máta i meduňka dohromady :-) Říká se jí i český moud nebo molice, protože odpuzuje hmyz.
Takže pokud jí budete mít, komáři se Vám budou vyhejbat na 100 honů . Ale v bytě se zbavíte i much a dalšího hmyzu.


Protože má výraznou aromatickou vůni, která blahodárně působí proti rýmě, doporučuje se inhalovat aromatické látky z pár lístků rozlámaných v ruce. A kto by se nechtěl zbavit rýmy? Já teda jo Už jen samotná přítomnost v bytě pomáha uvolnit nosní dutiny.


Co se sbírá a kdy:
Čerstvé lístky, ale není to nutné - působí i samotná rostlina v květináči.
Jelikož rostlina dobře roste, je dobré ji zaštipovat, aby zhoustla, takže lístků budete mít dostatek.

Sušení:
Není možné je pořádně usušit, protože i po utržení jsou lístky stále svěží a vlhké. A protože je to pokojovka a stále je po ruce, není potřeba ji ani sušit :-)

Pěstování:
Je celkem jednoduché. Stačí rýmovník postavit na světlé místo (ne ale na přímé celodenní slunce) a moc nepřelévát.

Výskyt:
V bytě :-) nesnáší mráz !

Obsahové látky:

Indikační skupiny:

Hlavně:
Proti rýmě a různym breberkám

Použití:
Čaj
Inhalace

Další bylinky:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:
VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
-          udělat si čaj z 1 lístku na hrnek - pomáhá při astme, při vysokém krvním tlaku, cholesterolu, srdečních potížích, proti kašli
-          tlumí bolest hlavy a spouští se po ní rýma

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
-          Výluh nebo šťáva z listů desinfikuje drobné rány i spáleniny


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

CYPŘIŠEK

28. července 2010 v 22:05 | Kačenka |  C - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:

Latinsky:
Chamaecyparis

Charakteristika:
Cypřišků je více druhů - např. cypřišek modrý, cypřišek hrachonosný

Pěstování:
Vyséváme na jaře do výsevních truhlíků, nebo i rovnou do záhonů. Osivo lehce zakryjeme zeminou. Klíčí za 2 - 3 týdny. Když mají semenáčky asi 3 cm, můžeme je přeředit v řidším sponu. Další rok na jaře je vysazujeme na záhonky.
Při tvarování živých plotů je nejvhodnější pro řez jarní období.
(info od paní Ličkové)

Co se sbírá a kdy:

Sušení:

Uskladnění:

Výskyt:

Obsahové látky:

Indikační skupiny:

Hlavně:

Použití:
Stále zelený keř, velmi efektivní jako živý plot.

Další rostliny:

UPOZORNĚNÍ:

Kdy ji použít:


Zajímavost:

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

ŘEŘICHA SETÁ

26. července 2010 v 19:18 | Kačenka |  R - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
ŽERUCHA SIATA

Latinsky:
Lepidium sativum

Charakteristika:
Listová zelenina

Co se sbírá a kdy:                
nať - celoročně, od března i venku

Obsahové látky:       
potoční je jednou z našich síru obsahujících potravin, dále je bohatá na draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor a chlór, i na vitamín C

Indikační skupiny:              
je účinným čisticím prostředkem

Další bylinky:
Řeřicha kombinovaná se šťávou z karotky, špenátu a řepových listů se osvědčila jako hodnotný čisticí prostředek krve.

Upozornění:
Nikdy se nevaří, přidává se už na hotový pokrm těsně před konzumací, protože rychle vadne.
Pěstuje se snadno, rychle klíčí, proto je možné ji pěstovat v misce na vlhké vatě. Ale mnohem lepší, chutnější i výživnější je pěstovat jí venku na zahradě v půdě - rozdíl je hned znát.

Kdy ji použít:           
-          proti jarní únavě, na čištění krve
-          krvácení ďasen - žuvání syrové řeřichy
-          do salátů ji přidáváme buď v celku nebo drobně posekanou
-          výborná na chleba s máslem, s pomazánkou apod.
-          kombinovaná se šťávou z karotky, špenátu a řepových listů se osvědčila jako hodnotný čisticí prostředek krve
-          používá se s
úspěchem k rozpouštění sraženého fibrinu v krevních cévách, například v hemoroidech nebo v určitých nádorům podobných útvarech

Zajímavost:
Řeřicha setá odpuzuje slimáky - plže.

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ

26. července 2010 v 16:48 | Kačenka |  S - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
ŠALVIA LEKÁRSKA

Latinsky:
Salvia officinalis

(Smrtky, Koníčky, Babské ucho)

Co se sbírá a kdy:                
listy      duben - září před rozkvětem květů

Sušení:                                              
ve stínu do 40°C

Uskladnění:                          
stinné, vzdušné, suché místo

Obsahové látky:                   
siličná droga s tříslovinami, organ. Kyselinami, vitamíny

Indikační skupiny:              
svíravě působící protizánětlivý baktericidní účinek

Použití:                                             
kloktadlo
čaj
prášek - sušené listy rozdrtíme nebo rozemeleme na jemný prásek
tinktura - 50 g řezané drogy zalijeme ½ l koňaku nebo jiného destilátu a necháme v dobře uzavřené láhvi 10 dní stát za občasného protřepání
obklady
koupel - 200 g šalvěje na 1 litr vody. Krátce povaříme a necháme 20 minut stát
šalvějový ocet
šalvějové víno - 80 g šalvěje macerujeme po 10 dní ve sladkém víně - dávkování po 1 lžýci po jídle
šalvějové víno - trochu šalvěje svaříme ve ¼ litru dobrého vína (jižní bílé víno typu "muškát", nebo červené dobré víno) - po doušcích popíjíme z termosky během dne - přestane obvykle v krátké době nepříjemný zápach z úst

Další bylinky:           
na kloktání a výplachy v ústní dutině - s heřmánkem
na angínu - máta, šalvěj, mateřídouška, tymián
uklidňující koupel proti bolesti hlavy a nespavosti - levanduli, heřmánek, šalvěj, mátu a puškvorec slijeme vřelou vodou, necháme ustát a potom scedíme do koupele

UPOZORNĚNÍ:      
ANTIDEPRESIVNÍ a ANTISTRESOVÝ účinek
Nepodávat dlouhodobě, občas léčbu přerušit.
Není ani dobrý příliš koncentrovaný nálev, akurát na kloktání.

Kdy ji použít:
-          bolesti hlavy, migrény
-          cukrovka
-          lupy
-          bolesti zubů, zápal ústní sliznice, hniloba úst, dáseň
-          žaludeční potíže, špatné trávení
-          průjem (průjem)
-          vylučování žluči
-          angína - čaj ze směsi - máta, šalvěj, mateřídouška, tymián
-          svrbění pošvy, výtok - oplachování, sedací koupele
-          bolestivá menstruace
-          příznivé podmínky pro oplodnění - čaj
-          proti nadměrné laktaci
-          přechod a obtíže s ním spojené - studený čaj
-          deprese
-          osvěžení dechu, čištění zubů
-          noční a nadměrné poceni - večerný studený čaj
-          posiluje nervovou soustavu
-          podpůrné léčivo při infekčních chorobách
-          působí jako hojivý prostředek na zanícené a hnisavé rány
-          v čase chřipkových epidemií doporučuje preventivně 1-2x denně po umytí lehce natřít    tělo šalvějovým octem
-          1 šalvějové víno - posiluje psychiku J
-          2 šalvějové víno - nepříjemný zápach z úst
-          blahodárně působí na mozek, nervy, oči a žlázy. Ostří smysly a paměť, tlumí stařecký třes. Působí na kůru velkého mozku, což je blahodárné při duševní vyčerpanosti, zlepšuje koncentrační schopnosti, dovede uvolnit psychický přetlak
-          čaj proti pocení (antihidrotika), uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum),  ke zmírnění nočního potu v klimaktériu a v pubertě
-          dále se používá při plicních nemocech, chorobách žlučníku, jater, žaludku a ledvin a všech nemocí s tím spojené
-          obrně, onemocněních míchy, žláz, chvění končetin
-          nadýmání
-          záněty hrtanu a dutiny ústní, krvácení dásní a uvolnění zubů (kloktání nebo vatové tampóny v ústech), 
-          posiluje celé tělo, zabraňuje záchvatům mrtvice
-          čistí krev, odvádí hleny z dechových orgánů a žaludku, povzbuzuje chuť k jídlu
-          včasné pití šalvějového čaje ušetří i vyoperování mandlí
-          tinktura se používá ve stejných případech jako čaj
-          tinkturu užíváme 30 kapek na lžíci vody 3krát denně proti pocení
-          obklady: 30 kapek tinktury rozředíme vodou a přikládáme na místa postižená hmyzím kousnutím
-          prášek užíváme 3 krát denně na špičku nože proti pocení, průjmu, nechutenství a při žaludečním kataru
-          koupel přidáváme do vanové lázně při nervových onemocněních


Zajímavost:
Ve starověkém Římě patřila šalvěj nejen mezi léčivé bylinky, ale i mezi koření. Proto je možné, že i Gaius Julius Caesar si s ní kořenil svá jídla.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ

26. července 2010 v 14:41 | Kačenka |  M - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
NECHTÍK LÉKARSKÝ                                         

Latinsky:
Calendula officinalis

(Pampalík, krusíček, úmrlčí květ, nehtík)

Co se sbírá a kdy:                
květ     červen - říjen - sběr v poledne
listy mladé čerstvé do salátů

Sušení:                                              
sušené do 35°C


Uskladnění:                          
suché, vzdušné, stinné místo (uchovat před světlem - strácí barvu)


Obsahové látky:       
siličná droga s obsahem trojterpenových sloučenin, flavonoidů, Obsahuje hlavně silici, saponin, asi 19 % hořčiny kalendenu a kalendulinu, různé karotenoidy, kyselinu salicylovou aj. Hlavním nositelem účinku jsou polyacetylenové sloučeniny. Příznivé působení měsíčku je dáno součinností silice a xanthofylu za působení kalendulinu a slizových látek


Indikační skupiny:  
Univerzální léčivo s účinkem protizánětlivým a spasmolytickým, působí antibioticky, kancerostatický (brzdící rozvoj nádorového bujení) účinek v oblasti dělohy, prs, trávicího traktu.
Působí spasmolyticky (uvolňují křečovité stažení hladkého svalstva), povzbuzuje sekreci žluči, zastavuje další růst bakterií, při zevním upotřebení urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran se zánětlivým okolím a užívá se i proti plísním a při bércových vředech

Použití:                                             
čaj
obklady
čerstvá šťáva
mast - po týdnu se i otevřená místa zahojí
pálenka (tinktura) - používá se rozpuštěná v převařené vodě nebo v čaji vnitřně jako měsíčkový čaj
sedací koupele


Další bylinky:        
Směs na čištění krve: 30g měsíčku, 10g kopřivy, 10g řebříčku; jednu čajovou lžičku spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.


Kdy ji použít:
- jarní kůra, přečištění organizmu, pročišťuje krev
-   ztuhnuté svaly, bolestivý chrbát (teplý čaj)
-   PÁLENKA z nechtíka - na migrény, bolesti hlavy
-   akné - obklady zevně
-   rány - obklady
-   bolesti zubů - PÁLENKA
-   zápal úst. sliznice, hniloba úst, dásní - PÁLENKA
-   při bolestivé menstruaci - pijeme čaj v týdnu před předpokládanou menstruací
-   gynekologické nemoci, má i působnost protirakovinnou, zvláště preventivní (v gynekologii)
-   upravuje menstruaci
-   ženy blížící se k přechodu by měli měsíček pít - mohou se vyvarovat mnoha obtížím, které toto období přináší
-   k oplachování vlasů
-   při kolikách a poruchách zažívání
-   žaludeční křeče a vředy, silné průjmy
-   příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku
-   proti infekčním nemocím, infekce žloutenky
-   v léčbě astmatu
-   kašel
-   hojí záněty všeho druhu - rány, oční, ušní
-   příznivě ovlivňuje odolnost nervové soustavy
-   hemeroidy - sedací koupele
-   infekce žvačky
-   vyhání z těla škrkavky
-   opatrné vymývání očí vlažným čajem způsobuje zlepšení ostrosti zraku
-   zevně se používá na omývání nebo koupel zanícených ran, bércových vředů, plísně (například napadne-li plíseň okolí pochvy)
-   mast - bolesti a silné napětí spojené s pooperačními jizvami zmizí ve velmi krátké době, jizvyse také rychle hojí
-   natřeme-li na lněný hadřík mast z měsíčku a přikládáme ji na nohy plné křečových žil, tyto zmizí do jednoho měsíce. Nohy budou zase pěkné s hladkou pokožkou
-   mast velmi rychle pomáhá i při zánětu žil, při nehojících se bércových vředech, u fistulí, omrzlin a spálenin, při škraloupovitém povlečení nosu, vředech prsů i rakovinného původu
-  
napadne-li nohy plíseň natíráme je měsíčkovou mastí
-   tinktura:
vnější použití je ve formě obkladu při ranách, pohmožděninách, výronu krve, přetažení svalů, ba dokonce při hnisavých a rakovinných vředech, při otevřených proleženinách, při otocích a nádorech
-   užívá se 3x denně 8 kapek při prasklých starých a nových onemocněních (potírá se i zevně), při bércových vředech, těžce se hojících ranách, plísňových vyrážkách, zánětech nehtových lůžek, tvrdnutí prsních žláz, kostižeru, bolesti svalů  bolesti nervů, zhoršující se při pohybu a otřesech, působí na srdce a cévy
-   šťáva z čerstvých květů odstraňuje bradavice a svrab

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.


MÁTA MAROCKÁ

26. července 2010 v 13:23 | Kačenka |  M - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Latinsky:
Mentha picata marocco


Má rovnaké (podobné) účinky jako Máta peprná, ale aroma je výraznější pepermintová a připomíná vůni bonbónů. Používá se do čaje Touareq, ale také jako samostatný nápoj tajine.

Výborná :-)

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

MÁTA PEPRNÁ

26. července 2010 v 13:18 | Kačenka |  M - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
MÄTA PIEPORNÁ

Latinsky:                                              
Mentha piperita

(Pepřová máta, balšám, větrové koření, větrovka)

Co se sbírá a kdy:                
listy a stonky   červen - září


Sušení:                                              
ve stínu do 30°C


Uskladnění:                          
suché, vzdušné, stinné místo


Obsahové látky:                   
obsahuje mentolové silice, třísloviny aj.


Indikační skupiny:              
spasmolytikum, karminativum, desinfeciens


Použití:                                             
čaj
inhalace
tinktura
kloktadlo
mátový olej s příměsí glycerinu dlouhodobě macerovaný ve kvalitním oleji

mátové bonbóny proti kašli - 120g medu, 100g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného mátového čaje, šťáva z poloviny citrónu. Med, krystalový cukr a citrónovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Přidáme 2 lžíce velmi silného mátového čaje nebo 2 lžíce mátové šťávy s lihem (1:1). Ještě chvíli povaříme a pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly

mátový likér 1 - 2 hrsti máty čerstvě nasbírané, 80% čistého lihu, 1 litr destilované vody, 500g cukru. Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do láhve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet

mátový likér 2 - 1 lžíci řezaných čerstvých nebo sušených listů zalijeme ¾ l koňaku, vodky nebo jiného destilátu a v dobře uzavřené láhvi necháme stát 3 týdny na slunci. Potom scedíme, přidáme 200 g zčeřeného cukru a uložíme na několik dní do studena. Pijeme 1 - 2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích

mátový sirup 1 - 500g krystalového cukru, ½
litru vody, 60g čerstvě natrhaných mátových lístečků, 1 citrón. Do skleněné nádoby dáme vodu s cukrem a vaříme. Odstraňujeme pěnu a svaříme hustý cukerný sirup. Do něj vysypeme na drobno pokrájené lístky máty a necháme přejít varem. Nádobu odstavíme, přikryjeme a necháme vyluhovat asi hodinu. Můžeme dochutit několika kapkami citrónové šťávy. Sirup naléváme do menších lahviček

mátový sirup 2 - asi 180 g čerstvé máty, 4 litry převařené a vychladlé vody, asi 50 g kyseliny citronové (podle chuti více či méně), 4 kg krystalového cukru. Mátu (stonky i listy) dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr (občas mícháme, zrovna když projdeme kolem, však on se rozpustí). Hotový sirup nalijeme do čistých lahví (od minerálek - plastové či od vína, metropolu..). Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek (pomůcka ke konzervování od Dr. Oetkera) nebo sterilujeme při 85 °C. Tento sirup je účinný při žaludečních potížích, podporuje trávení, dále je vhodný pro pití v horkých dnech, protože mentol ochlazuje

koupel - 200 g máty vaříme ve 3 l vody asi 15 minut, necháme odstát a vlijeme do připravené lázně


Další bylinky:           
angína - máta, šalvěj, tymián, mateřídouška
gastrosedativum - s kozlíkem
metabolikum - s andělikou nebo pampeliškou
v léčbě chorob trávicího traktu - s heřmánkem
zlepšení trávení, vylučování žluči - v poměru 3:2:1 meduňka, máta a rozmarýn
žaludeční čaj: 30 g puškvorce (oddenek), 10 g heřmánku (květ), 10 g kmínu (plod), 40 g máty peprné (list), 10 g pelyňku (nať). 2 lžičky směsi na ¼ l vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát Užíváme 1 - 2 šálky denně.


UPOZORNĚNÍ:      
Neužívat při kojení - nemá se používat v léčbě nemluvňat.
Pozor na rez (hrdzu) na listech.
Při její manipulaci mohou vzniknout kožní vyrážky a další alergická podráždění. Čaje se nemají pít po dlouhou dobu ve velkém množství.
Soustavné užívání mátového čaje může vést k poruchám krevního obrazu.


Kdy ji použít:           
- bolesti hlavy, migrény
-žaludeční potíže, nadýmání
-tlumí a odstraňuje křeče - hlavně v trávicím traktu
-vylučovaní žluči, žlučové kaménky
-snižování horečky
-angína - čaj ze směsi - máta, šalvěj, tymián, mateřídouška
-nespavost
-inhalace máty při zánětlivých chorobách dýchacích cest
-mátový olej - na uklidnění a tišení bolesti podrážděné pokožky
-dávení
-zápach z úst
-ekzémy
-inhalace - při rýmě, zánětu hrtanu, zánětu průdušek, při katarech cest dýchacích
-mátový olej - zevně používáme k inhalaci při zahlenění, rýmě, kašli, zánětu průdušek a nosních dutin
-olej -   vnitřně 1-3 kapky při špatném trávení, větrech, při horečnatém revmatizmu
-olej - zevně - potíráme jim čelo při bolestech hlavy, migréně, místa postižená neuralgií, revmatizmem, pohmožděniny a ekzémy
-tinktura (zevní užití) - obkladům při svědění kůže, při svědění sliznice hltanové a hrtanové, při bolestech hlavy natíráme spánky, při vyrážkách, při kopřivkách
-tinktura (vnitřní užití) - užívá se 3x 8 kapek denně při potížích zažívacího traktu, nadýmání, "nervóze žaludku", kolikách, žlučových problémech (málo žluči), pro chuť k jídlu
-mátové bonbóny proti kašli
-mátový likér1 při nachlazení a proti kašli
-mátový likér 2 - pijeme 1 - 2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích
-mátový sirup 1 - doporučujeme vám jej při nachlazení, nechutenství, špatném trávení. Užíváme třikrát denně polévkovou lžíci
-kloktadlo: vyplachujeme ústa,
při zánětu dásní, bolestech zubů a proti zápachu z úst
-koupel: na posílení nervů, celkové osvěžení pleti a při svalových křečích


RECEPTY:
Mátová omáčka:
Hrst hrubě nasekaných mátových listů,
4 lžíce octa,
4 lžíce citrónové šťávy,
šálek oleje,
půl lžičky chilli nebo pálivé papriky,
půl lžičky mletého pepře,
1 a ½ lžičky práškového cukru,
sůl.
Ocet a citrónovou šťávu uvedeme do varu, do něj vhodíme mátu a odstavíme. Ostatní přísady rozmícháme v oleji, přelijeme k mátovému odvaru a necháme ustát přes noc. Druhý den scedíme. Mátová omáčka je vhodná ke skopovému, rybám, rýži a zelenině a patří k základním omáčkám indické kuchyně.


Voňavá omáčka:
2 kelímky jogurtu,
lžička čili nebo pálivé papriky,
lžičky kari koření,
2 - 4 lžíce sekané máty peprné
a sůl.
Všechny přísady rozmixujeme a směs dáme vychladit. Omáčku zdobíme několika lístky máty peprné. Je vhodná zejména ke skopovému.

Ražniči s mátou:
500g vepřové kýty,
sůl,
olej,
pepř,
cibulka,
citrónová šťáva,
máta.
Maso nakrájíme "přes vlákno" na kousky silné asi 1 cm a přiměřené velikosti. Odstraníme všechen tuk a blány. Maso naklepeme. Z oleje, soli, citrónové šťávy, jemně nasekané cibulky a jemně nasekaných lístečků máty si připravíme marinádu. Necháme ji asi hodinu rozležet v ledničce. Potom dobře promícháme maso s marinádou a dáme do porcelánové misky. Přikryjeme a necháme v ledničce do druhého dne. Grilujeme asi 15 minut.

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

DOBROMYSL OBECNÁ - OREGANO

26. července 2010 v 13:05 | Kačenka |  D - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
OREGANO,   PAMAJORÁN OBYČAJNÝ           

Latinsky:
Origanum vulgare

(Červená lebeda, zimní majoránka, voněkras, dobrá mysl)


Co se sbírá a kdy:                
nať     květen - srpen v době květu kolem 12. hodiny


Sušení:                                             
ve stínu do 35°C


Obsahové látky:                 
siličná droga s obsahem flavonoidů, thymolu, tříslovin a hořčin


Indikační skupiny:  
antisepticky působící spasmolytikum, upravuje trávení, uklidňuje, dezinfekčně, protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči


Použití:                                              
na obklady
výborný čaj
aromatické koupele
kloktadlo
jako koření do polévek, omáček


Použití s dalšími bylinkami:
-   osvědčila se i samostatně, ale i ve směsích především s aromatickými bylinkami, obsahujícími hořčiny - puškvorec, andělika
-          při respiračních chorobách se kombinuje s podbělem, plícníkem, fenyklem apod.
-          profylaktikum žaludeční neurózy - vhodné podávat v kombinaci s meduňkou, třezalkou, hořcem či puškvorcem v poměru 2:1:1:1/2


UPOZORNĚNÍ:      
nemá výrazné vedlejší účinky a je vhodná i pro dlouhodobé užívání

Kdy ji použít:           
- posilující bylinka podporující zažívání a vykašlávání
-   při kašli a bolestech hrdla
-   poruchy trávení, zažívací potíže
-   antisepticky působící listy se žvýkají při bolestech zubů
-   do aromatických uklidňujících koupelí a obkladů
-   působí potopudně
-   působí antidepresivně, zlepšuje náladu a prohlubuje spánek
-   snižuje revmatické bolesti
-   mírný žlučopudný účinek
-   při zánětu dásní - kloktadlo
-   regulátor menstruace
-   dlouhodobě (až 3 roky) se může podávat při epilepsii
-   v prevenci - na příznivé a mírné působení na psychiku
-   je věrná svému názvu a její dlouhodobější a mírné užívání skutečně přináší "dobrou mysl"
-   bolesti hlavy, migrény - inhalace par dobromyslu
-   dobrá přísada do tzv. prsních čajů - užívaných v prevenci a léčbě průduškových onemocnění, typických zejména pro chladné roční období


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

FIALOVÉ PERUÁNSKÉ BRAMBORY

26. července 2010 v 12:43 | Kačenka |  B - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

ZEMIAKY

(Zemáky, grule, bandurky, krumple, erteple)

Co se sbírá a kdy:                
Hlízy               červenec - září


Obsahové látky:       
Majú vysoký obsah přirozených antioxidantů ze skupiny anthokyanů a selenu - jde o látky přirozeně bránící rozvoji rakoviny a stárnutí, působí preventivně na výskyt aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, zlepšují funkci zraku, podporuje dobrou paměť a pozitivně ovlivňují řadu dalších obranných procesú v organismu.     
Jsou výborné pro diabetiky.


Použití:                                             
Hodí se na běžnou přípravu, podobně jako žluté klasické brambory.


UPOZORNĚNÍ:
Jsou pozoruhodná vysokým obsahem selenu, který je důležitý i pro plodnost mužů, mj. je zodpovědný za pohyblivost a životaschopnost spermií.        


ZAJÍMAVOST:
Pochází z Peru, kde byli fialové brambory podávání králům Inků jako jídlo bohů.

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cz nebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

Zkušenosti s Boží zahrádkou

24. července 2010 v 23:08 | Ádám |  Zkušenosti s Boží zahrádkou
Potvrdila se nám teorie, že v dnešní uspěchané době mimo jiné je i strava velice důležitá. To předci není nic nového, stačí papat dost zeleninky a ovoce. Jenomže většina dostupných potravin je chemicky ošetřena, nebo upravena emulgátory, konzervanty atd. Jenže doposud jsme Homo sapiens a ne Homo chemicus, a pokud toho je mnoho, tak to k celkovému stresu ještě přispívá. Zkušenost s bio potravinami nebyla o poznání lepší a nevěděli jsme proč. Hodně totiž také záleží na nutričních hodnotách. Tyto plodiny jsou možná pěstovány téměř bez použití chemického ošetření a umělých hnojiv, ale ne vždy v souladu s okolní přírodou. Je všeobecně známá věc, že třeba divoce rostoucí byliny mají mnohem větší obsah látek, pro které jsou vyhledávány, jako rostliny pěstované na farmách. Příčinou může být třeba nevhodné stanoviště, velká koncentrace stejného druhu na jednom místě a tím si navzájem odčerpávají stopové prvky potřebné k vytváření látek, pro které jsou ceněny. Třeba i umělé zavlažování ovlivňuje obsah látek. Rostlina roste rychleji a nutriční hodnota klesá. Nutriční hodnota menšího ovoce stejného druhu je téměř stejná, jako u ovoce krásně až giganticky vzrostlého. To, co dělá ovoce větší, je většinou voda. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale pokud je denní dávka vitamínů, která mi prospívá třeba ve dvou rajčatech, a já zvládnu sníst jen jedno sice krásně veliké, tak jsem na polovině toho, co bych potřeboval. Tento stav se po určité době někde projeví. Jasně jsou předci různé potravinové doplňky, tablety atd. I to už je dnes docela známá věc, že sebelepší přípravky nemůžou zdaleka konkurovat čerstvé kvalitní stravě. Dalším faktorem, který má velký vliv na zdraví, je konzumace potravin pokud možno z nejbližšího okolí. I když stěhoval zvířata Dr. Vágner z Afriky do ZOO ve Dvoře Králové, tak věděl, že se zvířata musí postupně adaptovat jak na podnebí, tak i na stravu. Podáváním stravy z místa stanoviště docílil mnohem lepší adaptaci zvěře. Platí pravidlo, že rostliny mají v sobě tolik a takové látky, kde právě rostou. Například káva Arabica a Robusta je stejný druh. Rozlišuje se podle nadmořské výšky, kde roste. Nebo třeba každý vinař vám potvrdí, že na kvalitu vína má stanoviště, kde roste, zásadní vliv. Pokud bychom nadále jedli brambory ze Španělska, okurky z Bulharska, Italské těstoviny a nic nebo minimum z místních zdrojů, tak tady v drsnějším prostředí Orlických hor bychom to zdraví těžko udrželi.:o) Dnes se mnoho lidí právě takto stravuje a k tomu okolní stres si vybírá nemilou daň. Je toho mnohem víc, co sem patří, ale to už je na případnou diskuzi. Budeme moc rádi, když nám napíšete i svoje zkušenosti a připomínky. Těšíme se na to.

manželé Katarína a Ádám Fekete

Úvod

24. července 2010 v 22:58 | Ádám |  Úvod
Hlavní myšlenkou tohoto blogu, je podělit se o zkušenost, která nám pomohla upevnit zdraví tak, že i navzdory přibývajícímu věku se cítíme čím dál lépe a odpadla nám starost s návštěvou lékaře.:o) Jak samotný název Kačenčina Boží zahrádka napovídá, snažíme se využívat přírodu pokud možno v souladu s ní. Kačenčina proto, že manželka, která se o blog stará nejvíce, se jmenuje Katarína. Navíc bydlíme v podhůří Orlických hor, kde podle tradice od jara do zimy vládne místní víla Kačenka a v zimě přebírá vládu nad horami Rampušák. Kopec a víska Rampuše, odkud Rampušák pochází, je od naši zahrádky cca 5 km vzdušnou čarou. Údajně právě z tohoto kopce je vidět největší část Orlických hor, a tak Rampušák má právě odtud nejlepší přehled o svém panství. Můžu potvrdit, je to opravdu moc pěkný pohled.:o) Princip Boží zahrádky popisujeme v oddílu  Zkušenosti s Boží zahrádkou.