KERBLÍK TŘEBULE

17. února 2010 v 14:55 | Kačenka |  K - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
TREBUĽKA VOŇAVÁ

Latinsky:
Anthriscus cerefolium

(Třebule, Stokláska)

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
mladá nať ještě před květem - březen - …
semínka

Uskladnění:
nejlépe surový, mražený, ale NESUŠÍME - ničí se aroma

Obsahové látky:
vitamínu C, dále karoten, železo, hořčík, flavonoidy, glykosidy a silice

Indikační skupiny:
Indikace jsou v urologické oblasti, při bolestivých procesech v žaludku i při bronchitidě

Charakteristika:
jarní bylinka - patří mezi první zdroje vitamínu C na jaře
podobá se na petrželovou nať, ale aroma má podobnou anýzu nebo fenyklu

Použití:
čaj
Koupel
Inhalace - semena
Kerblíkový ocet

Další bylinky:
snáší se dobře s petrželkou, pažitkou, bazalkou a estragonem, intenzivnější byliny jako tymián, rozmarýn a majoránka ho však chutově přehluší

UPOZORNĚNÍ:
může se vysévat několikrát do roka (např. jako řeřicha) - od března do září. Pokud necháme rostlinu vysemenit, příští rok nemusíme vysévat a hned po odtání sněhu máme mladou nať na chleba


Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- snižuje krevní tlak, zmírňuje zažívací potíže
- podporuje chuť k jídlu, působí na látkovou výměnu - vhodný na jarní kůry

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- nať je močopudná. Při zánětech močového měchýře se přikládá nať ve formě kašovitého obkladu na podbřišek
- při indikacích astma bronchiale, chronická bronchitida, poruchy prokrvení končetin, bolesti hlavy migrenózního typu nebo bolesti kloubů bez zánětu se provádí koupele tak, že jeden den koupeme ruce a druhý den nohy. Doba koupele by se měla pohybovat kolem 15 minut, teplota by měla být nejvyšší, jakou vydržíme. Celková kúra obsahuje 12 koupelí, tzn. 12x ruce a 12x nohy, potom se udělá týdenní přestávka a léčba má být ukončena 4 koupelemi rukou i nohou.
- pleťová maska z kerblíku čistí a zvláčňuje pleť a zabraňuje tvorbě vrásek


V KUCHYNI
- jemné lístky s lehkým petrželovým aromátem se používají čerstvé. Nevaříme!. Přidávají se do bramborové nebo zeleninové polévky, drůbež, jehněčí maso, tvarohové, vaječné a sýrové pomazánky, ochucování salátů
- výborné nakrájet mladou nať kerblíku nadrobno a posypat ní máslem namazaný chléb, popřípadě i s mladou cibulkou, kerhatem (bršlice kozí noha) či sedmikráskami, pažitkou - jak je komu libo
- ideální pro jarní bylinkové kůry

- Kerblíková polévka
1 lžíce másla, 2 hrsti kerblíkových lístků, 1 l masoxového vývaru, 4 lžíce smetany, sůl
V hlubokém kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme do něj opláchnuté okapané lístečky kerblíku, krátce podusíme přivedeme k varu, stáhne­me z ohně a podle chuti dosolíme. Do připravených polévkových šálků vložíme na duo lžíci smetany, zalijeme polévkou a hned podáváme, nejlépe s chlebem s máslem.


- Zeleninová polévka Julienne s kerblíkem
2 mladé pórky, 2 karotky, 1 menší kedluben, 4 listy bílého zelí (ne vrchní), 1 menší cibule, 2 lžíce usekaného kerblíku (popř. petrželky), 1,5 l vývaru
Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, z pórku použijeme jen bílou část. Dáme do hrnce, osolíme, přilijeme asi 2 lžíce tuku z povrchu vývaru a zele­ninu osmažíme, až začíná zlátnout. Přilijeme vývar a vaříme pomalým varem 12-15 minut. Odstavíme a při­dáme nasekaný kerblík.

- Omáčka z kerblíku
1 hrst čerstvého kerblíku jemně usekaného, 0,51 vývaru, 1 dl mléka, 1 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, sůl citrónová šťáva, 80 g másla
Žloutky rozmícháme s několika lžíce­mi vývaru a s moukou. Do vodní lázně postavíme misku se zbývajícím výva­rem a za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme, po kouskách za­šleháme máslo a mléko a ochutíme. Těsně před podáváním vmícháme jemně posekaný kerblík. Omáčka se podává teplá nebo i studená k rybám a k vařené zelenině.

- Nadívané brambory
6 brambor, 2 cibule, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, 500 g žampiónů, 1/4 l smetany, sůl, pepř 1 hrst nasekaného kerblíku, tuk na vymazání formy
Z uvařených brambor scedíme vodu, ochladíme je, skrojíme vršky a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou dužinu roz­mačkáme. Na oleji zpěníme drobně nakrájené cibule a rozetřený stroužek česneku. Přidáme oloupané a pokrá­jené žampiony a osmahneme. Přidá­me polovinu smetany, ochutíme solí a pepřem a vaříme, až smetana zhoustne. Pak přidáme rozmačkané vnitřky brambor a hrst jemně pose­kaného kerblíku. Promícháme a touto směsí naplníme vydlabané brambory. Vložíme je do vymaštěné zapékací formy, podlijeme druhou polovinou smetany a zapékáme v troubě nece­lých 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.

- Vepřová pečeně po ukrajinsku
500 g vepřového plecka, 20 g sádla, 3 cibule, několik kuliček nového kořen několik kuliček celého pepře, tvrdý chléb na zahuštění, hrst sekaného kerblíku, 200 g červené řepy
Tři dny před přípravou tohoto pokrmu si uděláme kvas z červené řepy: řepu nastrouháme, přelijeme vroucí vodou a 3 dny necháme v teple. Scedíme a nálev uschováme. Vepřové plecko nakrájíme na kostky, vložíme na rozpálené sádlo a osmahneme. Přidáme 3 pokrájené cibule, několik kuliček nového koření a celých pepřů, osolíme a přelijeme řepným kvasem. Dusíme doměkka. Jednotlivé porce při podávání posypeme jemně nasekaným kerblíkem.


- Kerblíkové máslo
100 g másla, zelená petrželová nať lžíce kerblíku, trochu šťovíku, 1 citrón, podle chuti sůl
Zelenou petrželku, kerblík i šťovík spaříme ve vařící vodě, necháme oka­pat a jemně usekáme. Čerstvé máslo utřeme do pěny, přidáme usekané by­linky, citrónovou šťávu a sůl, dobře zamícháme a v alobalu zformujeme do ruličky. Toto máslo je vhodné k pečenému masu na roštu, např. k drůbe­žímu, jehněčímu, ale i jako pomazán­ka na chleba nebo pod sýrové pochoutky.


ZAJÍMAVOST
- má velmi dávnou historii. V klasickém starověku už Řím prý znal kerblík v polévkách. Ve staročeské kuchyni byl přísadou v kynutých tvarohových koláčích.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama