ČESNEK MEDVĚDÍ

19. února 2010 v 19:13 | Kačenka |  C - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
CESNAK MEDVEDÍ

Latinsky:
Allium ursinum

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
listy, nať duben - květen (koncem jara mizí)
cibulky koncem léta, na podzim

Sušení:
NESUŠIT !!! jenom čerstvé !!!

Uskladnění:
jenom ve formě tinktury či vína

Výskyt:
vlhké lesy, houštiny, břehy potoků

Obsahové látky:
silice, vitamíny, minerální látky, aliin, jódu, hořčiny, látky snižující hladinu cukru v krvi

Indikační skupiny:
antibiotikum, silný protihnilobný prostředek, močopudný prostředek a jako prostředek pro očištění

Hlavně:
žádná bylinka na světě není tak účinná pro pročištění žaludku, střev a krve

Použití:
dobrý nakrájet na máslový chléb
čaje - z listů
tinktura - líh (nadrono nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve, zalejeme 38-40% režnou anebo jinou doma vypálenou kořalkou a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10-15 kapek do vody)
víno - vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 litru bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme
jako špenát s kopřivou
jako koření - do polévek, do omáček, na brambory
lidé s citlivým žaludkem by měli listy a cibulky nakrájet nadrobno, zalít je vřelým mlékem, nechat dvě až tři hodiny vyluhovat a pak tekutinu pít po doušcích

Další bylinky:
jako špenát s kopřivou

UPOZORNĚNÍ:
nebezpečná je záměna s KONVALINKOU, dají se ale rozpoznat podle vůně
usušené listy strácejí léčivé účinky
tepelnou úpravou rychle ztrácí chuť i vůně
ve větších dávkách může droga vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin
není vhodný pro malé děti

Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- průjmy, zácpy
- pomáhá zažívaní, trávení, žlučníku i pečeni, při zácpě, plynatosti
- snižuje krevný tlak
- nespavost, závratě
- proti hučení v uších, tlaku v hlavě
- zabraňuje kornatění cév
- pro jarní nemoci - zánět dýchacích cest, rýma, kašel, nachlazení
- proti ukládání cholesterolu
- tinktura podporuje paměť
- čerstvé, nasekané listy pročišťují i ledviny a močový měchýř a podporují odchod moče


ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- na kožní choroby
- šťáva z listů - jako repelent proti hmyzu

V KUCHYNI
- jarní kůra, přečištění krvi - čerstvý na máslový chléb, do polívek, i jako špenát nebo salát
- dodá vela vitamínu C, sírne zlúčeniny, vyčistí žaludek, střeva, krev
- je podobný jako domácí česnek, ale jeho chuť je jemnější a jeho příznivé účinky silnější. Jeho listy se sbírají před kvitnutím a používají se jenom čerstvé, protože sušením se z nich strácejí léčivé účinky
- odporučí se konzumovat počas sezóny každý den !!!

Zajímavost:
- již staří Slované pěstovali česnek medvědí a proto se dnes hojně vyskytuje v místech původního osídlení, čehož si všimli i archeologové

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vladimír Svatoň Vladimír Svatoň | E-mail | Web | 13. září 2010 v 13:55 | Reagovat

Omáčka s česnekem medvědím

100g listů česneku medvědího
2 šalotky
40 g másla
2 polévkové lžíce mouky
150 ml suchého bílého vína nebo zeleninového vývaru
150 g smetany
sůl i pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
2-3 čajové lžičky citronové šťávy
1. Nahrubo nasekat listy česneku medvědího. Nakrájet na drobno šalotrku a podusit ji na 1 polévkové lžíci másla, přidat česnek medvědí a dusit až lístky zvadnou. Odstavit.
2. Zbyvající máslo rozehřát v kastrolu, přidat mouku a za stálého šlehání metloi 2 minuty ohřívat. Přilít víno nebo vývar a smetanu. Omáčku uvést do varu a na středně velkém plameni nechat asi 10 min. vaři až zhoustne. Přidejte směs česneku medvědího. Ochuťte solí, pepřem, muškátem a citrónovou šťávou. Převzato z: Martina Kittler: Omáčky, vydala Grada 2007

Bramborový salát (velikonoční) s česnekem medvědím
1 velká porce:

20 dkg vařených brambor
1 natvrdo vařené vejce
1/2 lžičky hořčice
1 lžíce majolky
3 lžíce bílého jogurtu
1 středně velká kyselá okurka
1/4 malé cibule
necelá 1/4 lžička pepře
sůl podle chuti
nadrobno nakrájené listy česneku medvědího podle chuti

Brambory, vejce nakrájíme na kousky, cibuli najemno, okurku nastrouháme nahrubo, přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Osolíme podle chuti. Salát podáváme s celozrným pečivem.

Rýnský salát s česnekem medvědím
Pro jednu osobu nakrájíme 100 g zelí na nudličky, osolíme, okmínujeme, zakápneme citronem a krátce podusíme, podléváme co nejméně. Na kostky nakrájíme dvě oloupané, předem ve slupce uvařené a vystydlé brambory, 1 vařené vejce, kousek salátové okurky a půl jablka a smícháme se zchladlým zelím. Zakápneme pikantní marinádou s olejem (trošku vody, sůl, cukr, citron nebo ocet) a na talíři pak ještě posypeme kouskem sekaného uzeného masa a nadrobno nakrájené listy česneku medvědího.

Recept Rajčatový vějíř s česnekem medvědím

Přísady
8 středně velkých tvrdých rajčat, 4 vejce, 1 salátovou okurku, 150 ml majonézy, 1 hlávkový salát, nadrobno nakrájené listy česneku medvědího, sůl

Recept
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout.
Rajčata nakrájíme asi na 0,5 cm plátky tak, že dole zůstanou nedokrojená, čímž se vytvoří vějíř.
Do každého řezu vložíme střídavě plátek okurky, vejce a mírně osolíme.
Celý vějířek položíme na listy hlávkového salátu a zdobíme proužkem majonézy, kterou silně posypeme nadrobno nakrájenými listy česneku medvědího.
Necháme vychladit.

2 Čestmír Kosinski Čestmír Kosinski | E-mail | 19. dubna 2015 v 17:15 | Reagovat

Rád bych seznal uskladnění medvědího česneku do soli kolik listu a kolik soli

[1]:

[1]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama