BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ

15. února 2010 v 22:14 | Kačenka |  B - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
BORÁK LEKÁRSKY

Latinsky:
Borago officinalis

(arabský název "abú rash" - "OTEC POTU", borač, borák, boreč, boryt, burák, okurkové zelí, radost srdce )

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
celá i kvetoucí nať, listy (květen) červen - srpen
semena
kořeny vykopávají se po odkvětu

Sušení:
na mírném teple do 50°C - v tenkých vrstvách

Uskladnění:
v dobře uzavřených nádobách

Obsahové látky:
slizová a flavonoidní bylina s alantoinem, obsahující též silici, třísloviny, kyselinu křemičitou a jiné
minerální látky (vápník, draslík, mangán), vitamin C, pryskyřice

Indikační skupiny:
protizánětlivě působící mucilaginosum a emolliens, podporuje diurézu, uklidňuje, antiseptický

Hlavně:
využití v kuchyni jako salát, koření, proti melancholii, depresi, na ekzémy


Použití:
sušené, mražené nebo čerstvé květy - naložením do octa, kandování v cukru, či zamražení v kostkách ledu
čaj
koupele rukou a nohou
kašovitý obklad
víno
brutnákový olej - ze semen


Další bylinky:
drogu častěji volíme do směsí - violka vonná, hlohový květ, meduňka, svízel vonný, srdečník obecný
posilu srdeční činnosti - směs - 5 dílů nati violky vonné, 4 dílů hlohového květu, 3 dílů nati brutnáku, 3 dílů nati meduňky, 3 dílů nati svízele vonného a 2 dílů nati srdečníku obecného
pro zlepšení paměti - čaj z brutnáku, rozrazilu a meduňky
při nadměrném pocení - obden střídaný nálev z jahodníku a brutnáku (4 - 6 x denně)


UPOZORNĚNÍ:
nedoporučuje se používat dlouhodobě kvůli podezření na hepatotoxicitu (škodlivost pro játra)
Některé rostliny z čeledě borákovitých můžou ostrýma chlpkami natě způsobit kožní vyrážky a zápaly


Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- potopudné při horečce
- k léčbě kašle, nachlazení, depresí
- léčí infekce horních cest dýchacích
- léčí záněty střev a kloubů
- nálev z listů a semen - podporuje tvorbu mléka u kojících matek
- zmírňuje předmenstruační tenze a bolesti prsů
- tlumí nepříjemné projevy v období přechodu
- posiluje práci srdce a příznivě působí na nervovou soustavu
- víno s naloženými listy - prostředek posilující srdce, dodávající odvahu a rozveselující mysl (v dobách antiky)
- močopudné, protizánětlivé a dezinfekční účinky, vliv na zlepšení dýchání
- jarní očistná kůra - odvar z brutnáku
- snižuje obezitu zvýšeným spalováním nasycených tuků
- snižuje krevní tlak
- čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii
- pomáhá při léčbě cukrovky

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- protirevmatické působení - koupele rukou a nohou
- k výplachům úst a jako kloktadlo - při angíně, zánětu dásní, jazyka
- zevně podporuje hojení ran, hojí spáleniny, včetně radiačních
- při hojení bércových vředů - podporuje granulační hojení tkáně
- při popáleninách - kašovité obklady z drcené nati
- olej ze semen působí příznivě při léčbě atopických ekzému, alergií, lupénky a akné
- popel z nati smíšen s vodou medovou hodí se výborně k umývání krku při záškrtu, k vyplakování úst a mytí jazyka i dásní

V KUCHYNI
- kořeny - k ochucení vína
- oblíbený regenerační prostředek - do některých nápojů
- čerstvé mladé lístky - nasekat kvůli chloupkům - chuť i vůni po čerstvých okurkách
- použití - do studených omáček, majonéz, tvarohových pomazánek, bylinných másel a smetan, do sýrů, jogurtů a salátů (např. do okurkového, rajčatového, bramborového). Často se k tomuto účelu používají mladé lístky brutnáku ve směsi s mátou, saturejkou, petrželí, česnekem, fenyklem a rozmarýnou. Dále lze listy brutnáku použít do ragú ze zeleniny a masa, k rybám a grilovanému masu. Brutnák při kuchyňském využití nikdy nevaříme, nicméně mladé lístky lze dusit na másle a cibulce jako špenát nebo přidat do špenátu, kapusty, nakládaných okurek a nakládané zeleniny. Brutnák lze také přidávat do chlazených nápojů. Výrazně dekorativní čerstvé květy můžeme použít ke zdobení pokrmů (šlehačky, salátů, obložených chlebů, polévek...) a nápojů. Často je využívána i jako koření. Spolu s estragonem, listem révy vinné a koprem je výbornou součástí láku na okurky
- v západních kuchyních se listy používají jako špenát, mladé listy se upravují na cibulce a na másle, jako salát v kombinaci s octem, cibulí, pepřem a olejem

V KOSMETICE
- příznivě ovlivňuje pokožku
- se listy brutnáku přidávají do zábalů obličeje se suchou pokožkou
- šťáva z rozdrcené čerstvé šťavnaté nati se používá na čištění pleti
- čaj z listů jako kompresní obklad na unavené oči
- olej ze semen brutnáku podporuje růst vlasů i nehtů (i zubů) a povzbuzuje celkovou látkovou výměnu. Též podporuje tvorbu protizánětlivých a protikřečových látek v těle
- pleťová voda - na podrážděnou suchou kůži nebo vyrážku nervového původu použijte šťávu z brutnáku rozředěnou stejným množstvím vody


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama