BRŠLICE KOZÍ NOHA

15. února 2010 v 16:23 | Kačenka |  B - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
KOZONOHA HOSTCOVÁ

Latinsky:
Aegopodium podagraria

(Kerhat, Kerhátek)

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
listy už i brzy z jara (duben - září) nejlépe mladé lístky
oddenek


Sušení:
sušení i volně


Obsahové látky:
silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin, prchavý a mastný olej a vitamín C, minerály


Hlavně:
podporuje trávení, harmonizuje činnost střev, dobrá listová zelenina


Použití:
na brambory, těstoviny, rýži, na máslový chléb, s pomazánkou


Další bylinky:
s dalšími bylinkami (česnáček, pelyněk, sedmikrásky, kerblík, petržel, pažitka)
na chleba či brambory, s mladou čerstvou cibulkou je výborný - tlumí chuť cibule


POUŽITÍ:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů
- uvolňuje křeče např. v oblasti břicha
- nálev se užívá při revmatismu nebo při močových kaméncích

ZEVNĚ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- obklady na zanícené rány či hemeroidy
- rozdrcené čerstvé listy podporují hojení ran
- rozdrcené listy se přikládají na bolavé klouby

V KUCHYNI
- do salátu, na máslový chléb, k uvařeným bramborám jako zelené
- boršč, zeleninová polévka, zapékaných jídel, skvělá je v sýrové náplni do palačinek
- Špenát I.: Na oleji osmahneme cibulku do skleněna, přidáme na jemno nakrájenou bršlici a zakapeme sojovou omáčkou. Použití:
a) jako samostatná příloha k pohance, k těstovinám, pšenici, …
b) můžeme vmíchat společně s osmahnutým tofu nebo klasem do uvařených brambor, zalít našlehaným vejcem a zapéct,
c) vmícháme s osmahnutou kořenovou zeleninou do rizota

- Špenát z bršlice II.: Osmahneme cibulku, přidáme sůl, podlijeme troškou vody či zeleninového vývaru, přidáme najemno nakrájené spařené lístky bršlice a dusíme cca 10-15 minut. Můžeme ale nemusíme zahustit trochou jemné celozrnné mouky či kukuřičného škrobu. Ochucujeme trochou utřeného česneku a dále dle chuti, my používáme ještě umeocet a popřípadě troškou sójového mléka.

- Karbanátky I.:
Špenát z bršlice vmícháme do uvařené případně i umleté pšenice, přidáme vajíčko, bazalku, saturejku nebo trochu rozmarýnu, lžíci oleje, osolíme a případně zahustíme moukou. Karbanátky opečeme na oleji nebo na plech utvoříme placičky a zapečeme v troubě.

- Karbanátky II.:
Obilné vločky povaříme ve slané vodě. Vody dáme málo, aby vznikla hustá kaše. Necháme ji vychladnout a přidáme na jemno nakrájenou cibulku (cibulkovou nať), nasekanou bršlici, vajíčko, sůl, zahustíme trochou mouky a pro obměnu můžeme přidat česnek. Smažíme na troše rozpáleného oleje.

- Salát z planých bylin s ořechy a žampióny
Nasbírejte 2 - 3 druhy bylin (nejlépe se hodí pampeliška, bršlice kozí noha, kopřivové výhonky, lístky sedmikrásky, řeřicha, meduňka, máta). Rozhodněte se, která bylina bude udávat chuť vašemu salátu (nakrájejte na větší kousky) a kterou použijete na dochucení, příp. podtržení chuti (nasekejte nadrobno). Byliny před zpracováním opláchněte pod tekoucí vodou.
Orestujte nahrubo nasekané vlašské nebo piniové ořechy krátce s česnekem na suché pánvi. Z olivového oleje, šťávy z citronu, mořské soli připravte zálivku. Je možno přidat i jiné přísady (jablka, avokádo, olivy, mořské řasy). Nakrájejte žampióny na tenké plátky a vmíchejte je do zálivky. Nakonec vše smíchejte dohromady.

- Bršlicová omáčka na špagety
Doma na pánvi osmahneme pokrájenou cibulku na olivovém oleji. Když zesklovatí, přidáme bršlici a kopřivu, které jsme předtím spařili horkou vodou a pokrájeli najemno. Dále přidáme dva prolisované stroužky česneku, špetku muškátového květu, osolíme, lehce podlijeme vodou (jen do ponoření bylinek) a pět minut povaříme. Přidáme kysanou smetanu (množství podle chuti a míře ohledů na kalorie). Omáčku podáváme ke špagetám a pokrm sypeme parmezánem či jiným oblíbeným sýrem.

ZAJÍMAVOST
nebezpečný a obtížný plevel


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama