Únor 2010

Feniklovo-pelendrekový medík proti kašľu

23. února 2010 v 19:27 | Mily |  Receptíky mojej sestričky
Potrebujeme:
20 g feniklových plodov - 1 sáčok - dá sa kúpiť ako korenina, 1-2 dcl medu

Postup:
do pohárika prelejeme med a prisypeme feniklové semienka. necháme asi týždeň odstáť - čím dlhšie, tým lepšie, preto je dobré urobiť si ho skôr do zásoby, keď sa blíži zima

Použitie:
keď máme kašeľ, párkrát denne si dáme po lyžičke - môžeme požuť so semienkami alebo aj bez :)

Plus bonus:
chutí to ako pelendreky z nášho detstva :)

Feniklové mlieko na návrat hlasu

22. února 2010 v 10:34 | Mily |  Receptíky mojej sestričky
Potrebujeme:
5 g feniklových plodov - dá sa kúpiť ako korenina v sáčku, 2 dcl mlieka, 1 lyžička medu

Postup:
do väčšieho kastrólika nalejeme mlieko a feniklové semienka, povaríme asi 1 minutu

Použitie:
po vychladnutí osladíme medom a vypijeme

Plus bonus:
chutný nápoj pred spaním :)

Čili mlieko proti nádche

22. února 2010 v 10:29 | Mily |  Receptíky mojej sestričky
Potrebujeme:
1-3 sušené čili papričky (podľa toho, koľko znesiete), 2 dcl mlieka

Postup:
do väčšieho kastrólika nalejeme mlieko (aby nevykypelo), prstami rozdrvíme čili papričky a necháme povariť cca 1 minútu.

Použitie:
po vychladnutí vypijeme najlepšie pred spaním - a šup do postieľky - nebojte sa, mlieko trochu neutralizuje štipľavosť papričiek, dá sa to vydržať

Plus bonus:
netreba používať kvapky do nosa, ktoré len zbytočne vysušujú sliznicu nosa - nádcha prejde niekedy z večera do rána, niekedy po 2-3 dňoch

ČESNEK MEDVĚDÍ

19. února 2010 v 19:13 | Kačenka |  C - rostliny



Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
CESNAK MEDVEDÍ

Latinsky:
Allium ursinum

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
listy, nať duben - květen (koncem jara mizí)
cibulky koncem léta, na podzim

Sušení:
NESUŠIT !!! jenom čerstvé !!!

Uskladnění:
jenom ve formě tinktury či vína

Výskyt:
vlhké lesy, houštiny, břehy potoků

Obsahové látky:
silice, vitamíny, minerální látky, aliin, jódu, hořčiny, látky snižující hladinu cukru v krvi

Indikační skupiny:
antibiotikum, silný protihnilobný prostředek, močopudný prostředek a jako prostředek pro očištění

Hlavně:
žádná bylinka na světě není tak účinná pro pročištění žaludku, střev a krve

Použití:
dobrý nakrájet na máslový chléb
čaje - z listů
tinktura - líh (nadrono nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve, zalejeme 38-40% režnou anebo jinou doma vypálenou kořalkou a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10-15 kapek do vody)
víno - vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 litru bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme
jako špenát s kopřivou
jako koření - do polévek, do omáček, na brambory
lidé s citlivým žaludkem by měli listy a cibulky nakrájet nadrobno, zalít je vřelým mlékem, nechat dvě až tři hodiny vyluhovat a pak tekutinu pít po doušcích

Další bylinky:
jako špenát s kopřivou

UPOZORNĚNÍ:
nebezpečná je záměna s KONVALINKOU, dají se ale rozpoznat podle vůně
usušené listy strácejí léčivé účinky
tepelnou úpravou rychle ztrácí chuť i vůně
ve větších dávkách může droga vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin
není vhodný pro malé děti

Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- průjmy, zácpy
- pomáhá zažívaní, trávení, žlučníku i pečeni, při zácpě, plynatosti
- snižuje krevný tlak
- nespavost, závratě
- proti hučení v uších, tlaku v hlavě
- zabraňuje kornatění cév
- pro jarní nemoci - zánět dýchacích cest, rýma, kašel, nachlazení
- proti ukládání cholesterolu
- tinktura podporuje paměť
- čerstvé, nasekané listy pročišťují i ledviny a močový měchýř a podporují odchod moče


ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- na kožní choroby
- šťáva z listů - jako repelent proti hmyzu

V KUCHYNI
- jarní kůra, přečištění krvi - čerstvý na máslový chléb, do polívek, i jako špenát nebo salát
- dodá vela vitamínu C, sírne zlúčeniny, vyčistí žaludek, střeva, krev
- je podobný jako domácí česnek, ale jeho chuť je jemnější a jeho příznivé účinky silnější. Jeho listy se sbírají před kvitnutím a používají se jenom čerstvé, protože sušením se z nich strácejí léčivé účinky
- odporučí se konzumovat počas sezóny každý den !!!

Zajímavost:
- již staří Slované pěstovali česnek medvědí a proto se dnes hojně vyskytuje v místech původního osídlení, čehož si všimli i archeologové

Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

Levanduľová tinktúra

18. února 2010 v 21:01 | Mily |  Receptíky mojej sestričky
Potrebujeme:
levanduľové kvety, bezfarebný alkohol - vodka alebo slivovica

Postup:
kvety levandule zalejeme alkoholom, aby zostali ponorené. Necháme odležať dva týždne na tmavom mieste. Po precedení zlejeme do fľaštičiek.

Použitie:
po depilácii alebo holení vmasírujeme do podráždenej pokožky, čím sa vyvarujeme zapáleniu.

Plus bonus:
kvapkou tinktúry masírujeme spánky pri bolesti hlavy.

Nechtíková alpa na opary

18. února 2010 v 20:50 | Mily |  Receptíky mojej sestričky
Potrebujeme:
kvety nechtíka (měsíčka), alpu

Postup:
sušené okvetné lupienky otrháme, dáme do zatváracieho pohára a zalejeme alpou tak, aby boli ponorené. Odložíme na suché a tmavé miesto bez prístupu svetla. Po dvoch týždňoch precedíme.

Použitie:
vatovú tyčinku namočíme do tinktúry a niekoľkokrát denne potierame opar. Veľmi rýchlo sa vylieči, pochvaľujú si ho všetky kamarátky.

Plus bonus:
alpa je ľahko dostupná a z jednej maličkej fľaštičky máte zásoby na dlhý čas (ak ju hneď nerozdáte ako ja :))

Levanduľový masážny olej

18. února 2010 v 18:58 | Mily |  Receptíky mojej sestričky
Potrebujeme:
hrsť čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov a 1/2 l extra panenského olivového oleja

Postup:
kvety oberieme zo stoniek do pohára a zalejeme olivovým olejom. Necháme tri dni lúhovať na teplom a slnečnom mieste - najlepšie za oknom. Potom precedíme cez filter alebo gázu a pre silnejšiu vôňu môžeme pridať pár kvapiek pravej levanduľovej silice.

Použitie:
pár kvapiek oleja nakvapkáme na ruku a môžeme masírovať milovanú osobu.

Plus bonus:
tento olej pôsobí repelentne, tak sa s ním môžete natierať aj proti kliešťom a komárom pred cestou do prírody.


KERBLÍK TŘEBULE

17. února 2010 v 14:55 | Kačenka |  K - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
TREBUĽKA VOŇAVÁ

Latinsky:
Anthriscus cerefolium

(Třebule, Stokláska)

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
mladá nať ještě před květem - březen - …
semínka

Uskladnění:
nejlépe surový, mražený, ale NESUŠÍME - ničí se aroma

Obsahové látky:
vitamínu C, dále karoten, železo, hořčík, flavonoidy, glykosidy a silice

Indikační skupiny:
Indikace jsou v urologické oblasti, při bolestivých procesech v žaludku i při bronchitidě

Charakteristika:
jarní bylinka - patří mezi první zdroje vitamínu C na jaře
podobá se na petrželovou nať, ale aroma má podobnou anýzu nebo fenyklu

Použití:
čaj
Koupel
Inhalace - semena
Kerblíkový ocet

Další bylinky:
snáší se dobře s petrželkou, pažitkou, bazalkou a estragonem, intenzivnější byliny jako tymián, rozmarýn a majoránka ho však chutově přehluší

UPOZORNĚNÍ:
může se vysévat několikrát do roka (např. jako řeřicha) - od března do září. Pokud necháme rostlinu vysemenit, příští rok nemusíme vysévat a hned po odtání sněhu máme mladou nať na chleba


Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- snižuje krevní tlak, zmírňuje zažívací potíže
- podporuje chuť k jídlu, působí na látkovou výměnu - vhodný na jarní kůry

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- nať je močopudná. Při zánětech močového měchýře se přikládá nať ve formě kašovitého obkladu na podbřišek
- při indikacích astma bronchiale, chronická bronchitida, poruchy prokrvení končetin, bolesti hlavy migrenózního typu nebo bolesti kloubů bez zánětu se provádí koupele tak, že jeden den koupeme ruce a druhý den nohy. Doba koupele by se měla pohybovat kolem 15 minut, teplota by měla být nejvyšší, jakou vydržíme. Celková kúra obsahuje 12 koupelí, tzn. 12x ruce a 12x nohy, potom se udělá týdenní přestávka a léčba má být ukončena 4 koupelemi rukou i nohou.
- pleťová maska z kerblíku čistí a zvláčňuje pleť a zabraňuje tvorbě vrásek


V KUCHYNI
- jemné lístky s lehkým petrželovým aromátem se používají čerstvé. Nevaříme!. Přidávají se do bramborové nebo zeleninové polévky, drůbež, jehněčí maso, tvarohové, vaječné a sýrové pomazánky, ochucování salátů
- výborné nakrájet mladou nať kerblíku nadrobno a posypat ní máslem namazaný chléb, popřípadě i s mladou cibulkou, kerhatem (bršlice kozí noha) či sedmikráskami, pažitkou - jak je komu libo
- ideální pro jarní bylinkové kůry

- Kerblíková polévka
1 lžíce másla, 2 hrsti kerblíkových lístků, 1 l masoxového vývaru, 4 lžíce smetany, sůl
V hlubokém kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme do něj opláchnuté okapané lístečky kerblíku, krátce podusíme přivedeme k varu, stáhne­me z ohně a podle chuti dosolíme. Do připravených polévkových šálků vložíme na duo lžíci smetany, zalijeme polévkou a hned podáváme, nejlépe s chlebem s máslem.


- Zeleninová polévka Julienne s kerblíkem
2 mladé pórky, 2 karotky, 1 menší kedluben, 4 listy bílého zelí (ne vrchní), 1 menší cibule, 2 lžíce usekaného kerblíku (popř. petrželky), 1,5 l vývaru
Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, z pórku použijeme jen bílou část. Dáme do hrnce, osolíme, přilijeme asi 2 lžíce tuku z povrchu vývaru a zele­ninu osmažíme, až začíná zlátnout. Přilijeme vývar a vaříme pomalým varem 12-15 minut. Odstavíme a při­dáme nasekaný kerblík.

- Omáčka z kerblíku
1 hrst čerstvého kerblíku jemně usekaného, 0,51 vývaru, 1 dl mléka, 1 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, sůl citrónová šťáva, 80 g másla
Žloutky rozmícháme s několika lžíce­mi vývaru a s moukou. Do vodní lázně postavíme misku se zbývajícím výva­rem a za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme, po kouskách za­šleháme máslo a mléko a ochutíme. Těsně před podáváním vmícháme jemně posekaný kerblík. Omáčka se podává teplá nebo i studená k rybám a k vařené zelenině.

- Nadívané brambory
6 brambor, 2 cibule, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, 500 g žampiónů, 1/4 l smetany, sůl, pepř 1 hrst nasekaného kerblíku, tuk na vymazání formy
Z uvařených brambor scedíme vodu, ochladíme je, skrojíme vršky a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou dužinu roz­mačkáme. Na oleji zpěníme drobně nakrájené cibule a rozetřený stroužek česneku. Přidáme oloupané a pokrá­jené žampiony a osmahneme. Přidá­me polovinu smetany, ochutíme solí a pepřem a vaříme, až smetana zhoustne. Pak přidáme rozmačkané vnitřky brambor a hrst jemně pose­kaného kerblíku. Promícháme a touto směsí naplníme vydlabané brambory. Vložíme je do vymaštěné zapékací formy, podlijeme druhou polovinou smetany a zapékáme v troubě nece­lých 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.

- Vepřová pečeně po ukrajinsku
500 g vepřového plecka, 20 g sádla, 3 cibule, několik kuliček nového kořen několik kuliček celého pepře, tvrdý chléb na zahuštění, hrst sekaného kerblíku, 200 g červené řepy
Tři dny před přípravou tohoto pokrmu si uděláme kvas z červené řepy: řepu nastrouháme, přelijeme vroucí vodou a 3 dny necháme v teple. Scedíme a nálev uschováme. Vepřové plecko nakrájíme na kostky, vložíme na rozpálené sádlo a osmahneme. Přidáme 3 pokrájené cibule, několik kuliček nového koření a celých pepřů, osolíme a přelijeme řepným kvasem. Dusíme doměkka. Jednotlivé porce při podávání posypeme jemně nasekaným kerblíkem.


- Kerblíkové máslo
100 g másla, zelená petrželová nať lžíce kerblíku, trochu šťovíku, 1 citrón, podle chuti sůl
Zelenou petrželku, kerblík i šťovík spaříme ve vařící vodě, necháme oka­pat a jemně usekáme. Čerstvé máslo utřeme do pěny, přidáme usekané by­linky, citrónovou šťávu a sůl, dobře zamícháme a v alobalu zformujeme do ruličky. Toto máslo je vhodné k pečenému masu na roštu, např. k drůbe­žímu, jehněčímu, ale i jako pomazán­ka na chleba nebo pod sýrové pochoutky.


ZAJÍMAVOST
- má velmi dávnou historii. V klasickém starověku už Řím prý znal kerblík v polévkách. Ve staročeské kuchyni byl přísadou v kynutých tvarohových koláčích.


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

Zber byliniek V-Ž

16. února 2010 v 20:37 | katei |  ZBER BYLINEK

Zber byliniek P-T

16. února 2010 v 20:32 | katei |  ZBER BYLINEK

Zber byliniek L-P

16. února 2010 v 20:28 | katei |  ZBER BYLINEK

Zber byliniek K-L

16. února 2010 v 20:25 | katei |  ZBER BYLINEK

Zber byliniek F-K

16. února 2010 v 20:20 | katei |  ZBER BYLINEK

Zber byliniek A-E

16. února 2010 v 20:15 | katei |  ZBER BYLINEK

ČESNÁČEK LÉKAŘSKÝ

16. února 2010 v 9:19 | Kačenka |  C - rostliny

PRO FOTO KLIKNI zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
CESNAČKA LEKÁRSKA

Latinsky:
Alliaria petiolata

(Česnečina, Zaječí česnek)

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
listy, nať v době květu duben - červen

Sušení:
nejlepší je čerstvá nať

Obsahové látky:
čerstvé mladé listy česnáčku obsahují velké množství vitaminu C a kromě toho draslík, vápník, fosfor, allysulfid, sirnatý glykosid rhodanalyl, alliarin, beta karoten, éterický olej, pektin a kyselinu askorbovou

Indikační skupiny:
dezinfekční účinky

Hlavně:
do jarních salátů, obklady

Použití:
jako salátové zeleniny nebo jako koření do salátů
sušený na dochucení pokrmů

Další bylinky:
s dalšími bylinkami (bršlice, pelyněk, sedmikrásky, kerblík, petržel, pažitka) na chleba či brambory


Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- desinfekční účinky na močové a dýchací ústrojí
- mírně zlepšuje spalování tuků, takže ji lze použít i při chorobách žlučníku a slinivky

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- na léčbu hnisajících zánětů a ran kůže
- kloktání či přežvykování drogy v ústech příznivě působí při zánětech ústní dutiny a paradentóze
- stejně aplikovaná zmírňuje zápach z úst


V KUCHYNI
- voní po česneku, a proto je pochopitelně vhodná do jídel, do nichž se hodí i česnek - například do mletého masa, pikantních pomazánek, ale i do polévek, bramboráků či salátů..
- jako salátové zeleniny nebo jako koření do salátů
- do jarních salátů
- do špenátu


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ

15. února 2010 v 22:14 | Kačenka |  B - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
BORÁK LEKÁRSKY

Latinsky:
Borago officinalis

(arabský název "abú rash" - "OTEC POTU", borač, borák, boreč, boryt, burák, okurkové zelí, radost srdce )

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
celá i kvetoucí nať, listy (květen) červen - srpen
semena
kořeny vykopávají se po odkvětu

Sušení:
na mírném teple do 50°C - v tenkých vrstvách

Uskladnění:
v dobře uzavřených nádobách

Obsahové látky:
slizová a flavonoidní bylina s alantoinem, obsahující též silici, třísloviny, kyselinu křemičitou a jiné
minerální látky (vápník, draslík, mangán), vitamin C, pryskyřice

Indikační skupiny:
protizánětlivě působící mucilaginosum a emolliens, podporuje diurézu, uklidňuje, antiseptický

Hlavně:
využití v kuchyni jako salát, koření, proti melancholii, depresi, na ekzémy


Použití:
sušené, mražené nebo čerstvé květy - naložením do octa, kandování v cukru, či zamražení v kostkách ledu
čaj
koupele rukou a nohou
kašovitý obklad
víno
brutnákový olej - ze semen


Další bylinky:
drogu častěji volíme do směsí - violka vonná, hlohový květ, meduňka, svízel vonný, srdečník obecný
posilu srdeční činnosti - směs - 5 dílů nati violky vonné, 4 dílů hlohového květu, 3 dílů nati brutnáku, 3 dílů nati meduňky, 3 dílů nati svízele vonného a 2 dílů nati srdečníku obecného
pro zlepšení paměti - čaj z brutnáku, rozrazilu a meduňky
při nadměrném pocení - obden střídaný nálev z jahodníku a brutnáku (4 - 6 x denně)


UPOZORNĚNÍ:
nedoporučuje se používat dlouhodobě kvůli podezření na hepatotoxicitu (škodlivost pro játra)
Některé rostliny z čeledě borákovitých můžou ostrýma chlpkami natě způsobit kožní vyrážky a zápaly


Kdy ji použít:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- potopudné při horečce
- k léčbě kašle, nachlazení, depresí
- léčí infekce horních cest dýchacích
- léčí záněty střev a kloubů
- nálev z listů a semen - podporuje tvorbu mléka u kojících matek
- zmírňuje předmenstruační tenze a bolesti prsů
- tlumí nepříjemné projevy v období přechodu
- posiluje práci srdce a příznivě působí na nervovou soustavu
- víno s naloženými listy - prostředek posilující srdce, dodávající odvahu a rozveselující mysl (v dobách antiky)
- močopudné, protizánětlivé a dezinfekční účinky, vliv na zlepšení dýchání
- jarní očistná kůra - odvar z brutnáku
- snižuje obezitu zvýšeným spalováním nasycených tuků
- snižuje krevní tlak
- čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii
- pomáhá při léčbě cukrovky

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- protirevmatické působení - koupele rukou a nohou
- k výplachům úst a jako kloktadlo - při angíně, zánětu dásní, jazyka
- zevně podporuje hojení ran, hojí spáleniny, včetně radiačních
- při hojení bércových vředů - podporuje granulační hojení tkáně
- při popáleninách - kašovité obklady z drcené nati
- olej ze semen působí příznivě při léčbě atopických ekzému, alergií, lupénky a akné
- popel z nati smíšen s vodou medovou hodí se výborně k umývání krku při záškrtu, k vyplakování úst a mytí jazyka i dásní

V KUCHYNI
- kořeny - k ochucení vína
- oblíbený regenerační prostředek - do některých nápojů
- čerstvé mladé lístky - nasekat kvůli chloupkům - chuť i vůni po čerstvých okurkách
- použití - do studených omáček, majonéz, tvarohových pomazánek, bylinných másel a smetan, do sýrů, jogurtů a salátů (např. do okurkového, rajčatového, bramborového). Často se k tomuto účelu používají mladé lístky brutnáku ve směsi s mátou, saturejkou, petrželí, česnekem, fenyklem a rozmarýnou. Dále lze listy brutnáku použít do ragú ze zeleniny a masa, k rybám a grilovanému masu. Brutnák při kuchyňském využití nikdy nevaříme, nicméně mladé lístky lze dusit na másle a cibulce jako špenát nebo přidat do špenátu, kapusty, nakládaných okurek a nakládané zeleniny. Brutnák lze také přidávat do chlazených nápojů. Výrazně dekorativní čerstvé květy můžeme použít ke zdobení pokrmů (šlehačky, salátů, obložených chlebů, polévek...) a nápojů. Často je využívána i jako koření. Spolu s estragonem, listem révy vinné a koprem je výbornou součástí láku na okurky
- v západních kuchyních se listy používají jako špenát, mladé listy se upravují na cibulce a na másle, jako salát v kombinaci s octem, cibulí, pepřem a olejem

V KOSMETICE
- příznivě ovlivňuje pokožku
- se listy brutnáku přidávají do zábalů obličeje se suchou pokožkou
- šťáva z rozdrcené čerstvé šťavnaté nati se používá na čištění pleti
- čaj z listů jako kompresní obklad na unavené oči
- olej ze semen brutnáku podporuje růst vlasů i nehtů (i zubů) a povzbuzuje celkovou látkovou výměnu. Též podporuje tvorbu protizánětlivých a protikřečových látek v těle
- pleťová voda - na podrážděnou suchou kůži nebo vyrážku nervového původu použijte šťávu z brutnáku rozředěnou stejným množstvím vody


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

BAZALKA PRAVÁ

15. února 2010 v 21:29 | Kačenka |  B - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:


Latinsky:
Ocimum basilicum

(Bazalička, německý pepř, parfém lásky, voňavý hřebíček)

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
nať v době květu květen - září
Sklízíme na počátku květu ve výšce 10 - 15 cm nad zemí - rostlina pak znovu obroste a docílíme druhé sklizně.

Sušení:
rychle ve stínu do 35°C (snadno se zapaří)


Uskladnění:
suché, stinné místo, v dobře UZAVŘENÉ nádobě, aby nevyprchali silice, pak ztrácí vůni, je možné jí i mrazit


Obsahové látky:
siličná a flavonoidní droga s vyšším obsahem tříslovin; existují odrůdy se 4 různými typy silice


Indikační skupiny:
stomachikum, expektorans, karminativum, spasmolytikum, koření


Hlavně:
povzbuzuje chuť k jídlu a trávení, odstraňuje pocit přejedení a nadýmání, uklidňuje nervy, slouží k odvodňování organizmu


Použití:
čaj - 1 čajová lžička na 2 dcl vroucí vody, nechá se ustát 10 min.
aromatické koupele - bazalka se používá samostatně nebo ve směsích 1 - 2x denně - 15 min. koupel


Další bylinky:
s dobromyslí, puškvorcem, řebříčkem, heřmánkem, benediktem, mateřídouškou, kořenem lopuchu apod.
s pastierskou kapsičkou (kokoška pastuší tobolka) se používá na omývání zapařených míst na kůži


UPOZORNĚNÍ:
vyšší dávky bazalky působí silně dráždivě a nelze je doporučit, stejně jako dlouhodobé užívání
éterický olej neužívat v těhotenství


Kdy ji použít:
VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- žaludeční potíže, zlepšuje trávení, podporuje činnost jater, podporuje chuť k jídlu
- působí mlékotvorně
- bolesti hlavy, migréně, nervové vypětí, uklidňuje nervy - i koupele
- proti nespavosti
- proti nadýmání, zácpě, zvracení, mírně antibioticky
- odvar snižuje horečku
- ulehčuje odkašlávání
- snižuje hladinu krevního cukru, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu
- léčí bolestivé afty v ústní dutině - prášek a šťáva
- pomáhá překonávat mentální vyčerpanost a některé formy duševní deprese

ZEVNÉ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- repelent proti hmyzu
- ke kloktání při zánětech hrdla (kašli) a dásní
- zevně se používá šťáva z čerstvé bazalky na těžko se hojící rány, i jako podpůrné léčivo středoušních zánětů
- uštipnutí hmyzem - místa potírat čerstvými listami - zmírňuje to svrbení a zápal
- v koupelích či obkladech na opruzená místa
- tlumí bílý výtok
- pomáhá překonávat mentální vyčerpanost a některé formy duševní deprese
- získaná silice se užívá v parfumérii

V KUCHYNI
- v kuchyni se využívá ke kořenění zeleninových nebo masových polévek, do omáček, karbanátků, salátů, do pizzu, do fazolí, okurek, bylinkového másla, do octa, tvarohu, při přípravě zvěřiny a ryb, je možné bazalkou ochutit olej (olivový) či ocet

ZAJÍMAVOST
- za války byly mleté listy náhradou pravého koření
- z herbáře z roku 1899 - V Indii ženy, mající roditi, užívají bazalky tam rostoucí, by usnadnila porod a zmírnila bolesti


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.

BRŠLICE KOZÍ NOHA

15. února 2010 v 16:23 | Kačenka |  B - rostliny

PRO FOTO KLIKNI  zde

Pokud Vás rostlina zaujme, napište na email kacencinabozizahradka@seznam.cz a my Vám zašleme seznam viz. zde

Slovensky:
KOZONOHA HOSTCOVÁ

Latinsky:
Aegopodium podagraria

(Kerhat, Kerhátek)

Charakteristika:


Co se sbírá a kdy:
listy už i brzy z jara (duben - září) nejlépe mladé lístky
oddenek


Sušení:
sušení i volně


Obsahové látky:
silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin, prchavý a mastný olej a vitamín C, minerály


Hlavně:
podporuje trávení, harmonizuje činnost střev, dobrá listová zelenina


Použití:
na brambory, těstoviny, rýži, na máslový chléb, s pomazánkou


Další bylinky:
s dalšími bylinkami (česnáček, pelyněk, sedmikrásky, kerblík, petržel, pažitka)
na chleba či brambory, s mladou čerstvou cibulkou je výborný - tlumí chuť cibule


POUŽITÍ:

VNITŘNĚ - ČAJE, ODVARY
- působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů
- uvolňuje křeče např. v oblasti břicha
- nálev se užívá při revmatismu nebo při močových kaméncích

ZEVNĚ, OBKLADY, KOUPELE, OMÝVÁNÍ
- obklady na zanícené rány či hemeroidy
- rozdrcené čerstvé listy podporují hojení ran
- rozdrcené listy se přikládají na bolavé klouby

V KUCHYNI
- do salátu, na máslový chléb, k uvařeným bramborám jako zelené
- boršč, zeleninová polévka, zapékaných jídel, skvělá je v sýrové náplni do palačinek
- Špenát I.: Na oleji osmahneme cibulku do skleněna, přidáme na jemno nakrájenou bršlici a zakapeme sojovou omáčkou. Použití:
a) jako samostatná příloha k pohance, k těstovinám, pšenici, …
b) můžeme vmíchat společně s osmahnutým tofu nebo klasem do uvařených brambor, zalít našlehaným vejcem a zapéct,
c) vmícháme s osmahnutou kořenovou zeleninou do rizota

- Špenát z bršlice II.: Osmahneme cibulku, přidáme sůl, podlijeme troškou vody či zeleninového vývaru, přidáme najemno nakrájené spařené lístky bršlice a dusíme cca 10-15 minut. Můžeme ale nemusíme zahustit trochou jemné celozrnné mouky či kukuřičného škrobu. Ochucujeme trochou utřeného česneku a dále dle chuti, my používáme ještě umeocet a popřípadě troškou sójového mléka.

- Karbanátky I.:
Špenát z bršlice vmícháme do uvařené případně i umleté pšenice, přidáme vajíčko, bazalku, saturejku nebo trochu rozmarýnu, lžíci oleje, osolíme a případně zahustíme moukou. Karbanátky opečeme na oleji nebo na plech utvoříme placičky a zapečeme v troubě.

- Karbanátky II.:
Obilné vločky povaříme ve slané vodě. Vody dáme málo, aby vznikla hustá kaše. Necháme ji vychladnout a přidáme na jemno nakrájenou cibulku (cibulkovou nať), nasekanou bršlici, vajíčko, sůl, zahustíme trochou mouky a pro obměnu můžeme přidat česnek. Smažíme na troše rozpáleného oleje.

- Salát z planých bylin s ořechy a žampióny
Nasbírejte 2 - 3 druhy bylin (nejlépe se hodí pampeliška, bršlice kozí noha, kopřivové výhonky, lístky sedmikrásky, řeřicha, meduňka, máta). Rozhodněte se, která bylina bude udávat chuť vašemu salátu (nakrájejte na větší kousky) a kterou použijete na dochucení, příp. podtržení chuti (nasekejte nadrobno). Byliny před zpracováním opláchněte pod tekoucí vodou.
Orestujte nahrubo nasekané vlašské nebo piniové ořechy krátce s česnekem na suché pánvi. Z olivového oleje, šťávy z citronu, mořské soli připravte zálivku. Je možno přidat i jiné přísady (jablka, avokádo, olivy, mořské řasy). Nakrájejte žampióny na tenké plátky a vmíchejte je do zálivky. Nakonec vše smíchejte dohromady.

- Bršlicová omáčka na špagety
Doma na pánvi osmahneme pokrájenou cibulku na olivovém oleji. Když zesklovatí, přidáme bršlici a kopřivu, které jsme předtím spařili horkou vodou a pokrájeli najemno. Dále přidáme dva prolisované stroužky česneku, špetku muškátového květu, osolíme, lehce podlijeme vodou (jen do ponoření bylinek) a pět minut povaříme. Přidáme kysanou smetanu (množství podle chuti a míře ohledů na kalorie). Omáčku podáváme ke špagetám a pokrm sypeme parmezánem či jiným oblíbeným sýrem.

ZAJÍMAVOST
nebezpečný a obtížný plevel


Zaujala Vás tahle rostlina a chcete vědět, jak si jí pořídit? Nebo by jste chtěli doplnit nějaký Váš nápad či informaci a chcete něco nabídnout? Napište nám nejlépe na email: kacencinabozizahradka@seznam.cznebo nám zanechte zprávu přímo na blogu (vlevo dole v sekci Zpráva autorovi) i s Vaší emailovou adresou - poradíme Vám.